1916. Ce poem de credință i-a fost dedicat Regelui
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu
WhatsApp
Material realizat prin programul "București-Centenar" - Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

În ziarul Universul condus de Virgil Dărăscu și Stelian Popescu (ediția de dimineață) din data de vineri 9-22 septembrie 1916, pe prima pagină îi este dedicat Regelui Ferdinand un poem de către un anume Adrian G. Roșianu (despre care n-am reușit să găsim informații suplimentare) care avea să anticipeze unul dintre cele mai însemnate momente din istoria românilor- Încoronarea de la Alba Iulia. 

Deși versurile „Te du la Alba ‘ncununat cu laur.Te-așteaptă visul nostru  ‘ntruchipat” cel mai probabil își au originea în vremelnica reușită, înfăptuită de Mihai Viteazu cu 316 ani înaintea scrierii acestei ode, forța mobilizatoare și de anticipare rămâne. Mesajul poemului este îmbogățit mai ales prin consecvența seculară și chiar dacă simplu, prin adeziunea patriotică la obiectivele regalității la care poporul s-a raliat fără să ezite, conștient fiind de sacrificiile care trebuiau făcute.

(w670)

„REGELUI NOSTRU 

De-acum ești al nostru pe vecie,

Tu, suflet mare, suflet de eroi

Ce ți-ai sădit în sânge temelie

Și rădăcina tronului în noi!

De-acum vei fi, în zorii Dimineții,

Un simbol încadrat de Tricolor;

Te binecuvântează-ți cu rostul vieții,

De-acuma, împacă cei ce mor!

De-acum, o Rege, vei fi cel mai mare

In șir de vremi ce-au fost și trec mereu,

Căci să domnești în vechile hotare

Te-ai dovedit Ales de Dumnezeu!

Te du la Alba ‘ncununat cu laur.

Te-așteaptă visul nostru  ‘ntruchipat

Șă-ți duci coroana să o’mbarce  n’aur,

S o facă în coroană de `mpărat!

…………………………………………………..

In inimile noastre pe vecie

Vei dăinui, o Suflet de eroi,

Ce-ți-ai făcut din sânge temelie

Și rădăcina tronului in noi!!

Adrian G. Roșianu”

Notă: Catedrala Încoronării din Alba Iulia, cu hramul Sfânta Treime, a fost construită cu sprijinul Casei Regale a României, după planurile arhitectului Victor Ștefănescu. Lucrările au fost începute la 28 martie 1921 și au fost finalizate la mijlocul lunii septembrie 1922, la 8 octombrie având loc sfințirea și primirea hramului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, în memoria primului întregitor al românilor și patron al evenimentului.

În curtea acestei biserici a avut loc în data de 15 octombrie 1922 ceremonia de încoronare a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria ca suverani ai României Mari. După ce Miron Cristea, Patriarhul României, a ținut în catedrală o Liturghie solemnă și a sfințit coroanele regale gata pregătite, s-a trecut la ceremonia încoronării. Aceasta a avut loc în fața clopotniței, unde a fost amenajată o scenă îmbrăcată în pânză roșie, pe care era înălțat baldachinul încoronării, întrețesut cu brocart roșu și galben pe un fond alb. Încoronarea nu s-a făcut în catedrală deoarece Ferdinand, care era de religie catolică, nu a dorit să fie încoronat de un membru al Bisericii Ortodoxe. Astfel, Ferdinand și-a așezat singur pe cap Coroana de Oțel, după care a pus coroana de aur pe capul soției sale îngenunchiate, susțin sursele deschise documentate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel