1916. Transilvania e în ranița soldaților săi
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu
WhatsApp
Material realizat prin programul "București-Centenar" - Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

În ziarul Universul (ediția de dimineață) din data de marți, 23 august 1916, este publicată o telegramă adresată ziarului franțuzesc „Le Journal” de către poetul Octavian Goga. Douăzeci de ani mai târziu,  între 28 decembrie 1937 –11 februarie 1938 acesta urma să dețină funcția de Prim-ministru al României, după ce între 30 martie 1926 – 4 iunie 1927 o deținuse pe cea de Ministru de Interne.

(w670)  

„O telegramă

a d-lui Octavian Goga

 

Distinsul nostru poet ardelean d. Octavian Goga, înainte de a păși ca voluntar pe câmpul de onoare, a trimis următoarea telegramă ziarului parizian „Le Journal” , adresată Franței.

            Ne socotim fericiți că putem publica cuprinsul acestei telegrame odată cu apariția ei în coloanele confratelui parizian.

ZIARUL „LE JOURNAL” Paris

Trăesc împreună cu neamul meu zilele celor mai profunde emoții și ale celei mai înalte satisfacții morale.

După suferințele de un mileniu, istoria românească ajunge la o răspântie nouă. Sabia noastră face un act de justiție națională și ne crează în același timp un acord cu marile curente de idei ale civilizației universale.

Cred în victoria armatei românești cu aceeași tărie cu care am crezut totdeauna în putregaiul Austriei.

Sufletul românesc întreg în clipa în care am trecut crestele Carpaților este adânc convins că Transilvania este în ranița soldaților săi.

Covârșit de speranțele sale, poporul nostru, mulțumit că se găsește într’o bună familie alături de aliații săi, își îndreaptă privirile spre Franța, ai cărei coloniști intelectuali suntem și de unde am transplantat aici în Orientul nostru perceptele înalte ale umanității.

Am ferma convingere că sabia noastră e chemată să dea Europei adevărata formulă de apreciere a neamului românesc.

                                                                                     OCTAVIAN GOGA”

Notă: Octavian Goga s-a născut la 1 aprilie 1881 în satul Rășinari, de pe versantul nordic al Carpaților, în casa de pe Ulița Popilor nr. 778, fiind fiul preotului ortodox Iosif Goga și al Aureliei, învățătoare (și colaboratoare în tinerețe la ziarul Telegraful Român și la revista Familia). Între anii 1886-1890 Goga a urmat școala primară din satul natal, avându-l învățător pe Moise Frățilă, intelectual patriot, personajul posibil din poezia Dascălul, așa cum sora sa, Victoria, stinsă din viață de timpuriu, a fost personajul din Dăscălița.

Cea mai mare parte a vacanțelor, așa cum povestește Octavian Goga în diverse texte autobiografice, le-a petrecut în satul natal al tatălui său, Crăciunelu de Sus, județul Alba. Satul se află pe Târnava Mică, astăzi fiind parte a comunei Cetatea de Baltă, județul Alba. Circa 20 % din familiile din sat poartă numele de Goga. Poetul spunea: „Viața țăranilor de pe delnițele Crăciunelului mi-a fost sursă de inspirație pentru „Plugarii și Clăcașii”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel