236 de ani de la tragerea pe roată a lui Horea și Cloșca. Cum au sfârșit liderii răscoalei țărănești din Transilvania
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
236 de la tragerea pe roată a lui Horea și Cloșca. Cum au sfârșit liderii răscoalei țărănești din Transilvania  /  Foto Facebook: MApN
236 de la tragerea pe roată a lui Horea și Cloșca. Cum au sfârșit liderii răscoalei țărănești din Transilvania / Foto Facebook: MApN
În urmă cu 236 de ani, liderii răscoalei țărănești de la 1784, Horea și Cloșca, erau trași pe roată.

Horea şi Cloşca au fost traşi pe roată în 28 februarie 1785, pe Dealul Furcilor din Alba Iulia. Documentele vremii spun că, în dimineaţa de 28 februarie, o zi de luni, cei doi lideri ai răscoalei au fost duşi la locul execuţiei, urcaţi în câte un car şi însoţiţi de un escadron de cavalerie din Toscana şi de 300 de pedestraşi. În afară de nobilime şi de oamenii de seamă din comitat, au fost aduşi să privească execuţia lui Horea şi Cloşca câte trei bătrâni şi câte trei tineri din fiecare sat din cele patru comitate în care s-a desfăşurat răscoala.

Potrivit sentinţei, celor doi trebuia să li se frângă cu roata toate membrele, iar corpurile să fie tăiate în patru. "Capul şi părţile corpului să le fie duse să se pună pe roate pe lângă diferite drumuri, anume în comunele unde au săvârşit cruzimile cele mai scelerate, iar inimile şi intestinele lor să fie îngropate la locul supliciului", se arăta în sentinţă.

Horea avea 54 de ani şi era căsătorit cu Ilina, cu care avea doi băieţi, Ion şi Luca. Cloşca, ce era căsătorit cu Marinca, avea 37 de ani.

Al treilea lider al răscoalei, Crişan, pe numele său Marcu Giurgiu, care avea 52 de ani, s-a spânzurat, în 13 februarie 1785, cu sfoara sau cureaua de la opincă. O variantă ar fi şi aceea că s-ar fi sugrumat cu tivitura cămăşii şi cu o piatră. Şi corpul său a fost despicat în patru, procedându-se la răspândirea bucăţilor în mai multe sate, prcizează Agerpres.

MApN, mesaj pe Facebook

„Mor pentru națiune! ... au fost ultimele cuvinte ale lui Horea. În 28 februarie 1785, Horea și Cloșca, conducători ai Răscoalei țărănești din Transilvania de la 1784, au fost executați prin tragere pe roată.

În prezența a 2500-3000 de iobagi români, aduși cu forța, Horea și Cloșca au fost biciuiți și apoi striviți cu roată, pe un deal de lângă cetatea Alba Iulia. Nici trupul lui Crișan, cel care se spânzurase în închisoare nu a fost iertat de această batjocură, ci a fost dezmembrat şi pus în țeapă“, se arată într-o postare pe Facebook a Ministerului Apărării Naționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel