26 de ambasadori, rechemați în România. Chirieac: Aici, PNL e campion absolut
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Iohannis telefon
Iohannis telefon
26 dintre ambasadorii României au fost rechemați în țară de președintele Klaus Iohannis. Cum vede analistul politic Bogdan Chirieac această schimbare.

"Mulţi dintre ei aveau, deja, mandatele prelungite - unii cu câte un an de zile sau se prelungiseră încă o dată sau de mai multe ori. Lucrurile au fost oarecum îngheţate la Ministerul de Externe, o perioadă îndelungată, şi acum aceste lucruri s-au deblocat. Din cauza asta şi cheamă 26 de ambasadori. Să ştiţi că mulţi dintre ei vor pleca din nou la post. Alţii probabil că nu vor mai pleca, vor rămâne mai mult în centrală sau cei care nu sunt diplomaţi de carieră se vor întoarce la profesiile de bază. Fundamental, ambasadorul trebuie să facă politica statului român, în principal a preşedintelui României. Din acest punct de vedere este, de altfel, şi reprezentantul preşedintelui României într-o țară sau alta", spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3.

"Aici, PNL este campion absolut"

Cât despre faptul că se vorbeşte despre schimbarea de paradigmă şi s-ar dori depolitizarea acestor instituţii, analistul politic a mai spus: "Asta cu depolitizarea... Aici, PNL este campion absolut. El a  rezolvat "depesedizarea" prin absorbţia PSD-iștilor. Hai să fim serioşi cu depolitizarea. Nici pomeneală. De altfel, până şi SUA sau mai ales SUA nu au numai ambasadori diplomaţi de carieră. Acolo, însă, totul este mai simplu şi mai transparent. În funcţie de contribuţia unui cetăţean la campania prezidenţială americană - câţi bani a dat - îşi poate alege inclusiv un post de ambasador. Ceea ce se şi întâmplă. Este deschis, fără ipocrizie, transparent. Aşa şi aici. Ai oameni politici care vor să meargă în diplomaţie, la un moment dat, şi vor merge sau oameni care au făcut servicii unor politicieni și au mers în diplomaţie. Nu mai vorbesc de consulate şi de alte locuri din astea plăcute, altminteri, şi bine plătite".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel