85 de milioane de locuri de muncă, în PERICOL din cauza COVID-19
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Imagine simbol
Imagine simbol
Pe măsură ce înaintăm în pandemia de coronavirus, apar îngrijorări privitoare la efectele pe termen lung pe care aceasta le-ar putea exercita asupra a milioane de locuri de muncă.

Pandemia de COVID-19 a adâncit inegalitățile pe piețele muncii și a accelerat urgența cu care sectoarele public și privat trebuie să acționeze pentru a se asigura că milioane de oameni rămân angajați, a subliniat Forumul Economic Mondial.

85 de milioane de oameni, în pericol

În următorii cinci ani, automatizarea și o nouă diviziune a muncii între oameni și mașini vor perturba 85 de milioane de locuri de muncă în întreaga lume, a constatat Raportul WEF Future of Jobs 2020. Munca de acasă este și acum și va fi și în viitor, iar oamenii trebuie să se aștepte să schimbe locul de muncă și să-și perfecționeze abilitățile de mai multe ori pe parcursul carierei, pentru a se adapta noilor tendințe din piața muncii, spun cei de la WEF.

Raportul a constatat că ritmul adoptării tehnologice probabil o să rămână neschimbat în următorii cinci ani, odată cu adoptarea continuă a cloud computing, big data și e-commerce. Criza economică indusă de pandemie a accelerat procesul și a continuat să clatine sectoare întregi, mult mai rău decât criza financiară din 2008.

Având în vedere că majoritatea liderilor de afaceri se concentrează pe digitalizarea rapidă, urmărirea schimbărilor va necesita recalificarea muncitorilor. Chiar și lucrătorii care se așteaptă să rămână la locul de muncă în următorii cinci ani vor trebui să se adapteze, se arată în raport.

Cu toate acestea, există câteva vești bune. Poate apărea un potențial de 97 de milioane de noi locuri de muncă pe această nouă piață a muncii, despre care raportul prezice că va cuprinde o „împărțire a muncii între oameni, mașini și algoritmi”, iar aproximativ 40% dintre muncitori se vor putea recalifica în șase luni sau mai puțin, informează AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel