A doua procedură de punere sub acuzare a lui Trump, LA VOT. Nancy Pelosi: Donald Trump, un pericol pentru SUA - live text
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Donald Trump
Donald Trump
DC NEWS vă ţine la curent cu desfăşurarea evenimentelor din Congresul SUA, acolo unde aleşii dezbat şi votează a doua procedură de punere sub acuzaţie a preşedintelui Donald Trump. 

UPDATE 14: A fost votată punerea sub acuzare a lui Donald Trump. Vezi aici

Update 13: Şase republicani vor vota sigur pentru moţiunea de punere sub acuzare a lui Trump 

Republicanul Dan Newhouse, din Washington, a anunţat că va vota pentru punerea sub acuzare a lui Donald Trump. "Închiderea ochilor la acest asalt brutal asupra Republicii noastre nu este o opţiune", a declarat acesta. 

El a anunţat şi care vor fi cei şase membri ai partidului Republican care vor vota împotriva lui Donald Trump: 

1. Rep. Dan Newhouse din Washington

2. Rep. John Katko din New York

3. Rep. Jamie Herrera Beutler din Washington

4. Rep. Adam Kinzinger din Illinois

5.Rep. Fred Upton din Michigan

6. Rep. Liz Cheney din Wyoming

Update 12: Un congresman democrat îi acuză pe colegii republicani că au conspirat cu Trump pentru incitarea la violenţă a manifestanţilor în 6 ianuarie. 

"Unii dintre colegii mei, care ar putea fi foarte bine co-consporatori la ultima încercare de a-l mulţumi pe acest preşedinte nepotrivit, sugerează că nu ar trebui să îl pedepsim, pentru a uni această ţară. Este climaxul prostiei. La prima punere sub acuzare, ne spuneau că nu trebuie să îl acuzăm pentru că şi-a învăţat lecţia. Pe scurt, noi v-am spus-o", a declarat Cedric Richmond. 

Update 11: Procedura de punere sub acuzare a lui Trump în Senat nu va fi rapidă 

Mitch McConnell, liderul majorităţii din Senatul SUA, nu este de acord cu o procedură de punere sub acuzare a lui Donald Trump "pe repede înainte", conform unor surse republicane.

Asta înseamnă că procesul lui Trump nu va avea loc înainte ca Joe Biden să îşi preia mandatul. 

Update 10: Pelosi i-a numit pe insurecţioniştii de la Capitoliu terorişti. 

"Acei insurecţionişti nu erau patrioţi. Erau terorişti domestici, iar justiţia trebuie să învingă. Dar nu au apărut din senin. Au fost trimişi aici, trimişi de preşedinte cu cuvinte precum "luptaţi până la capăt". Cuvintele contează. Adevărul contează. Răspunderea contează Preşedintele nu a văzut insurecţioniştii ca duşmani ai libertăţii, aşa cum sunt, ci ca un mijloc spre un scop teribil. Scopul său personal de a rămâne la putere. Scopul de a încheia, într-o confruntare sângeroasă, două secole şi jumătate de democraţie", a spus Nancy Pelosi. 

Update 9: Nancy Pelosi îl numeşte pe Donald Trump un pericol pentru SUA 

"Ştim că preşedintele SUA a incitat această insurecţie, această rebeliune armată împotriva ţării noastre. Trebuie să plece, este în mod clar un pericol pentru naţiunea pe care o iubim. A minţit în mod repetat despre alegerile din noiembrie şi a răspândit îndoială asupra democraţiei. Apoi a venit acea zi de foc. Trebuie pus sub acuzare. Cred că preşedintele trebuie condamnat de Senat, un remediu constituţional care va face ca republica să fie în siguranţă faţă de acest om care este determinat să dărâme toate lucrurile care ne ţin împreună", a declarat Nancy Pelosi. 

Update 8: Conform unor surse CNN din interiorul Congresului SUA, aproximativ 20 de republicani vor vota împotriva lui Trump în procedura de punere sub acuzare. 

"Să spui că procedura e grăbită e o scuză jalnică. Nu e vorba de procedură. Ştim ce s-a întâmplat. Am fost acolo. Am văzut. Am fost ţinte", a spus sursa. 

Update 7: Republicanul Tom Cole a revenit şi i-a criticat pe democraţi pentru modul în care au acţionat privind punerea sub acuzare a lui Trump. 

"Nu s-au ţinut audieri, nu au fost ascultaţi martori, nu a fost niciun proces şi nicio oportunitate de a răspunde acuzaţiilor nu i-a fost oferită preşedintelui. Membrii noştri nu au avut posibilitatea să amendeze sau să revizuiască acest articol de punere sub acuzare înainte de dezbatere. În loc să sărbătorească tranziţia paşnică de putere pentru noul preşedinte, democraţii sunt ocupaţi să îl acuze pe cel vechi", a spus acesta. 

Update 6: Democraţii contraatacă şi cer republicanilor să voteze moţiunea împotriva propriului preşedinte. 

"Ca să mai putem fi o democraţie funcţională, cineva trebuie să răspundă. Sunt gata să îmi îndeplinesc jurământul şi îi provoc pe colegii mei din partea cealaltă să facă acelaşi lucru. Protestele au fost o lovitură ţintită spre procesul esenţial care ne face o democraţie. Preşedintele nu doar că a incitat insurecţia împotriva Guvernului nostru, ci într-adevăr a condus rebeliunea. Nu putem să trecem simplu peste asta, sau să întoarcem pagina", a spus Ihan Omar. 

Update 5: Republicanii le cer democraţilor să renunţe la punerea sub acuzare a lui Donald Trump. 

"Preşedintele Trump îşi termină mandatul în 7 zile. Haideţi să încercăm să vindecăm naţiunea. Hai să ascultăm vocea poporului. Este Casa Reprezentanţilor poporului. Haideţi să lucrăm pentru oameni. Ţara suferă, oamenii suferă, colegii noştri suferă. Este o punere sub acuzare imprudentă. Nu va face decât să aducă ură, mai mult decât înainte. Aveţi conştiinţă! Puneţi oamenii înaintea politicii", a declarat Jason Smith. 

Update 4: Camera Reprezentanţilor din Congresul SUA se întruneşte în şedinţă pentru a vota punerea sub acuzare a lui Donald Trump. 

În aproximativ o oră, este de aşteptat ca dezbaterea pe articolul de punere sub acuzare să se termine, iar apoi să se treacă la vot. Noile reguli din Congres indică faptul că votul va dura ceva mai mult. În primul rând din cauza măsurilor anti COVID-19, iar în al doilea rând din cauza detectoarelor de metale, instalate după protestele din 6 ianuarie. 

După primul vot, dacă moţiunea va trece, aşa cum este de aşteptat, se va trece la o altă dezbatere, ce va dura aproximativ 2 ore. Ulterior, se va trece la votul final. 

 

Update 3: Declaraţii şocante ale protestatarilor arestaţi după violenţele din 6 ianuarie din faţa Capitoliului SUA. Un bărbat afirmă că a vrut să o împuşte pe Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor. 

Cleveland Meredith jr ar fi dat mai multe mesaje în timpul protestelor din 6 ianuarie conform cărora ar fi vrut să o împuşte pe Nancy Pelosi. Acesta a trimis şi un sms în care afirma că, totuşi, nu va deschide focul până când nu i se va ordona. 

Update 2: Republicanii sar în apărarea lui Donald Trump şi afirmă că punerea sa sub acuzare nu ar face altceva decât să inflameze şi mai mult spiritele. 

Republicanul Tom Cole a spus că, deşi "atacul din 6 ianuarie va rămâne în memoria mea ca cea mai neagră zi din mandatul meu, nu mă pot gândi la vreo acţiune care ar diviza şi mai mult poporul american decât ceea ce vrem să facem azi. În loc să mergem înainte ca o forţă unită, majoritatea din Congres alege să ne divizeze şi mai mult". 

Update 1: Un reprezentant al democraţilor a afirmat despre manifestanţii din 6 ianuarie că sunt "terorişti radicalizaţi de Donald Trump". 

"Am fost atacaţi de terorişti, dar de data asta teroriştii au fost radicalizaţi chiar aici, în SUA. Mai rău de atât este că au fost radicalizaţi de preşedinte, care şi-a minţit intenţionat susţinătorii, spunându-le că alegerile au fost furate, iar apoi le-a spus să vină la Washington să protesteze", a declarat Judy Chu, congresman democrat din California, conform CNN

Totul a plecat de la protestele violente din faţa Capitoliului SUA din 6 ianuarie, care au culminat cu mai mulţi protestatari intrând în sediul Congresului şi în camera unde se desfăşoară şedinţele de plen. 

Democraţii afirmă că Donald Trump i-a incitat la violenţă pe manifestanţi prin declaraţiile sale şi au cerut încă de atunci îndepărtarea sa din funcţie prin activarea amendamentului 25 al Constituţiei Americane. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel