A fost secvențiat cel mai vechi ADN de mamut
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
A fost secvențiat cel mai vechi ADN de mamut  /  Sursă foto: Pixbay
A fost secvențiat cel mai vechi ADN de mamut / Sursă foto: Pixbay
Oamenii de știință au secvențiat ADN-ul unui mamut de peste un milion de ani.

O echipă internațională de geneticieni a recuperat și secvențiat cel mai vechi ADN de până acum. Din dinții a trei mamuți antici care au trăit în Siberia acum 700.000 - 1.2 milioane de ani în urmă, cercetătorii au extras ADN extrem de degradat și l-au reconectat pentru a dezvălui o ramură genetică de mamut necunoscută anterior. Anterior, cea mai veche probă de ADN recuperată provenise dintr-un os de cal găsit în permafrostul din Yukon, datând între 560.000 și 780.000 de ani în urmă.

„Acest ADN este incredibil de vechi”, a spus geneticianul Love Dalén, de la Centrul pentru Paleogenetică din Suedia. „Eșantioanele sunt de o mie de ori mai vechi decât rămășițele vikingilor și chiar precedă existența oamenilor și a neandertalienilor”, a mai adăugat acesta.

În urmă cu aproximativ un milion de ani, chiar și mamuții lânoși (Mammuthus primigenius) nu existau încă. Aceștia nu au început să apară până acum aproximativ 800.000 de ani, trăind în climatele înghețate ale Pământului până când au dispărut în urmă cu aproximativ 4.000 de ani în urmă. Predecesorii lor, mamuții din care au evoluat mamuții lânoși, sunt mai puțin cunoscuți. Cei din urmă provin din mamuți de stepă (M. trogontherii), care au cutreierat cea mai mare parte a Eurasiei până acum aproximativ 200.000 de ani. De asemenea, este posibil ca mamuții columbieni să provină din mamuți de stepă care trecuseră în America de Nord cu aproximativ 1,5 milioane de ani în urmă.

Ce au făcut cercetătorii?

În încercarea de a afla mai multe detalii despre acest strămoș al mamuților, oamenii de știință au reușit să colaboreze și să secvențeze ADN-ul care fusese conservat în smalțul dur al dinților animalelor. Al doilea cel mai vechi dintre cele trei exemplare, găsit în Adycha, era foarte aproape de mamutul de stepă în morfologie și ADN.

Cel mai vechi exemplar, găsit în Krestovka și datând din urmă cu aproximativ 1,6 milioane de ani, a fost mai surprinzător. S-a dovedit a aparține unei specii de mamut necunoscute anterior, care s-a îndepărtat de un strămoș comun în urmă cu mai bine de 2 milioane de ani, precizează ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel