Accidente România, statistici negre. CNAIR, plan de urgență după situația gravă
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
Numărul accidentelor rutiere produse pe străzile din România conduce la o singură concluzie: este nevoie de  programe care să ne aducă mai aproape de Uniunea Europeană.

Numărul de accidente rutiere produse pe străzile din România arată că situația este cât se poate de gravă. Anul trecut a fost făcut public un raport care arăta că în 2017 eram pe primul loc în Uniunea Europeană în privința numărului de accidente rutiere fatale produse pe drumurile publice. Mai exact, au fost raportate 98 de cazuri la un milion de locuitori, dublu față de media UE care însumează 49 de astfel de evenimente tragice raportate la același număr de oameni. 

Astăzi, parcul auto din România înregistrează peste 7,63 milioane de autovehicule raportat la un număr de 19,52 milioane de locuitori și se află într-o continuă tendință de creștere. Situația actuală impune autorităților să ia măsuri urgente pentru diminuarea cauzelor producerii unor asemenea tragedii. 

Care sunt cauzele?

O analiză a datelor ce apar în Strategia Naționale de Siguranță Rutieră aferentă 2016-2020, aprobată de Guvernul României prin HOTĂRÂREA nr. 755 din 12 octombrie 2016, arată că accidentele rutiere se produc din cauza vitezei (10,2%), neacordării priorității pietonilor (7,3%), efectuarea de manevre neregulamentare (21,8%), deficiențe ale conducătorului (4,3%), conducerea sub influența băuturilor alcoolice (2,8%), deficiențe ale vehiculului (0,4%), abateri ale bicicliștilor (7,2%), abateri ale conducătorilor de atelaje sau animale (2,8%), indisciplina pietonilor (22,5%), abateri ale altor categorii de participanți la trafic (0,9%), deficiențe ale infrastructurii (0,2%).

Proiecte derulate pentru diminuarea numărului de accidente rutiere

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a demarat o strategie pentru diminuarea numărului de accidente rutiere pe drumurile publice din România. 

"După cum se poate observa, cauza principală a tuturor accidentelor rutiere este VITEZA, iar aceasta depinde doar de factorul uman, manifestat prin spirit civic, conștiință și conduită preventivă față de propria viață cât și a celorlalți participanți la trafic. Având în vedere experiența internațională a instituțiilor din domeniul siguranței rutiere, rezultatele pozitive cu privire la diminuarea numărului victimelor accidentelor rutiere au putut fi realizate prin aplicarea unor multitudini de măsuri, cu numitorul comun de reducere a vitezelor de circulație. Având în vedere experiența internațională a instituțiilor din domeniul siguranței rutiere, rezultatele pozitive cu privire la diminuarea numărului victimelor accidentelor rutiere au putut fi realizate prin aplicarea unor multitudini de măsuri, cu numitorul comun de reducere a vitezelor de circulație", susține conducerea CNAIR. 

Atenuatori de impact, noutate în România

Un proiect de noutate în România constă în montarea unor atenuatori de impact pe drumurile publice.

"Ținand cont de cele mai bune solutii tehnice ce pot fi implementate pentru cresterea gradului de siguranta rutiera pe reteaua de drumuri din administrare, C.N.A.I.R. a semnat in cursul anului 2018 un Acord Cadru pe o perioada de 4 ani, in cadrul caruia se va achizitiona atenuatori de impact si terminale, necesare dotarii sectoarelor de drum cu risc crescut in producerea de coliziuni frontale ale autovehiculelor cu anumite elementele constituente ale drumului", se arată în informarea CNAIR.

Parapete elastice pe cablu

Un alt proiect destinat reducerii numărului tragediilor ar putea fi montarea unor parapete elastice pe sectoare de drum periculoase. CNAIR a implementat un astfel de proiect pilot. 

"C.N.A.I.R. S.A. a implementat în 2017 un Proiect Pilot de montare a 2000 ml de parapete elastic pe cablu pe un drum național cu risc ridicat în producerea de accidente rutiere. Am urmărit comportamentul acestui dispozitiv de protecție pentru a-l evalua", susțin reprezentanii CNAIR.

În urma analizei s-a constatat că din mometul montării nu s-au produs accidente rutiere cu condecințe grave asupra sectorului rutier. Un dezavantaj, însă, este vizibilitatea redusă pe timp de noapte și necesitatea schimbării lor după accidente.

800 de kilometri de parapete de beton

Din acest an și până în 2023 se vor achiziționa o cantitate de aproximativ 800 km parapete din beton necesar pentru protejarea vehiculelor împotriva intrărilor pe celălalt sens de circulație, a ieșirilor de pe platforma drumului, a amenajărilor de intersecții, inclusiv înlocuirea celor deteriorate.

CNAIR a mai implementat un proiect pilot care constă în montarea parapetelor cu role.

"Compania desfășoară o activitate continuă în vederea creșterii gradului de siguranță rutieră prin utilizarea celor mai bune soluții tehnice și inovatoare, punând astfel în aplicare un proiect-pilot de utilizare a parapetelor cu role.

Acest produs este nou și după implementare, va fi urmărit pentru a identifica rezultatele obținute", susține compania.

350.000 de noi indicatoare rutiere

În perioada 2019 – 2023 se vor achiziționa aproximativ 350.000 de indicatoare rutiere ce vor fi utilizate la ghidarea optică a vehiculelor rutiere și la reglementarea sistemului de circulație.

"Marcajele rutiere au ca scop organizarea circulatiei, avertizarea sau ghidarea participantilor la traficul rutier, precum si sporirea confortului conducatorului auto in trafic, ce conduce la eliminarea stresului acestuia, a confuziilor, a manevrelor periculoase si a accidentelor rutiere. In acest sens, Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere are in derulare proiecte de executie marcaje cu caracteristici superioare totalizand 113.840 kme si 977.115 mp marcaj rutier", se arată în documentul CNAIR.

DCNews demarează o campanie de prevenire și reducere a numărului de accidente rutiere pe drumurile publice, inițiativă sustinută de CNAIR.

Citește și: zefirR, investiție elvețiană de peste 4 milioane de euro, în România

FOTO - Aston Martin, reprezentanță în România. Ce mașini a prezentat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel