Acord Asociere UE-Moldova. PE, nou raport votat. Andi Cristea, despre efectul periculos
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Marți, 14 noiembrie, Parlamentul European a votat un raport privind implementarea Acordului de Asociere UE-Moldova, în urma dezbaterilor ce au avut loc în ultimele luni în cadrul Comisiei pentru Afaceri Externe.

Eurodeputatul PSD Andi Cristea, Președintele Delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova, a criticat conținutul raportului și momentul luării acestei decizii, în pragul campaniei electorale de la Chișinău:

"Grupul Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, din care fac parte, și-a retras sprijinul politic față de acest raport, după două încercări de a preveni situația de față: aprobarea unui document politic, conceput pentru a servi opoziției extra-parlamentare de la Chișinău. În Moldova vor fi alegeri parlamentare în Februarie 2019. În context electoral, un asemenea raport nu-și are locul."

Tensiuni politice la Chișinău

În plus, Cristea a arătat că forma actuală a raportului reflectă tensiunile politice de la Chișinău. "Grupurile politice care formează majoritatea în Parlamentul European poartă mesajul partenerilor lor de la Chișinău. Fac un joc foarte periculos pentru Moldova", potrivit euro-deputatului, care a adăugat că: "majoritatea politică de dreapta din Parlamentul European demonstrează, din nou, duble standarde: nu s-ar împotrivi unui nou sistem electoral dacă ar favoriza opoziția extra-parlamentară din Moldova. Dorește să pună stop tuturor surselor de finanțare pentru Moldova, dar să direcționeze fonduri către societatea civilă apropiată opoziției."

Legat de eforturile socialiștilor europeni de a preveni votul de marți, Andi Cristea a explicat că primul pas a fost încercarea de amendare a raportului, astfel încât să se asigure o formulă obiectivă, axată pe rezultatele implementării Acordului de Asociere. Al doilea pas a fost solicitarea amânării votului pe raport până după alegerile parlamentare din Moldova, la fel ca în cazul Bosniei sau al Turciei.

Credibilitatea Parlamentului European, afectată

În context, Cristea a menționat că: "personal, am pus întotdeauna interesul Moldovei și al Uniunii Europene pe primul loc, fără să mă raportez la calcule politice. Parlamentul European a demonstrat succes și eficiență în politica sa față de Moldova doar atunci când a acționat unitar, pe o singură voce. Încercările actualei majorități din Parlamentul European de a favoriza anumite partide politice de la Chișinău în prag de alegeri afectează credibilitatea Parlamentului European."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel