Aderarea la OCDE. Bogdan Aurescu i-a mulțumit omologului de la Ankara pentru sprijinul constant al Turciei
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Ministerul Afacerilor Externe
Sursă foto: Ministerul Afacerilor Externe
Bogdan Aurescu a avut o întrevedere cu omologul turc, Mevlüt Çavuşoğlu, în marja reuniunii trilaterale România-Polonia-Turcia.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut joi, 22 aprilie 2021, o întrevedere cu ministrul afacerilor externe al Republicii Turcia Mevlüt Çavuşoğlu, în marja reuniunii trilaterale România-Polonia-Turcia, care este găzduită de șeful diplomației române la București în perioada 22-23 aprilie. Cei doi demnitari au abordat teme legate de relația bilaterală și aspecte de interes de pe agenda regională, europeană și internațională.

Ministrul Bogdan Aurescu a salutat aniversarea, în acest an, a 10 ani de la semnarea Declarației privind Parteneriatul Strategic între România și Republica Turcia, arătând că dimensiunile relațiilor bilaterale s-au extins de-a lungul timpului, iar Turcia rămâne, în continuare, un partener cheie al României.

În cadrul întrevederii, șefii celor două diplomații au abordat stadiul relației bilaterale și oportunitățile de aprofundare a acesteia, cu accent asupra domeniului economic. Ministrul Aurescu a evidențiat că Turcia continuă să fie primul partener economic al României din afara Uniunii Europene, comerțul bilateral ajungând, în anul 2020, la aproape 6,4 miliarde dolari. Această dinamică și prezența a peste 16.200 de companii turce în România demonstrează că există un potențial semnificativ de creștere care trebuie exploatat. În acest context, cei doi oficiali au agreat continuarea eforturilor pentru organizarea, în următoarea perioadă, a reuniunilor Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare economică și tehnică (JEC – Joint Economic Commission) și a Comisiei de cooperare economică și comercială (Joint Economic and Trade Commission – JETCO), două formate de cooperare deosebit de utile pentru stimularea cooperării între mediile de afaceri și comerțului bilateral. De asemenea, a fost discutată cooperarea în domeniul educației și al industriei de apărare.

Situația tensionată din Ucraina, pe agenda celor doi reprezentanți 

 

Cei doi șefi ai diplomațiilor au avut un schimb de vederi și despre situația de securitate regională, cu accent pe Marea Neagră și Vecinătatea Estică, precum și despre cooperarea în cadrul NATO, aceste discuții urmând să fie aprofundate în cadrul reuniunii Trilaterale România-Polonia-Turcia. Ministrul Bogdan Aurescu a transmis omologului său aprecierea deosebită pentru contribuțiile concrete ale Turciei la Prezența Înaintată (Forward Presence) a NATO din România, acestea confirmând și întărind Parteneriatul Strategic bilateral și contribuind substanțial la securitatea regională.

În cadrul întrevederii au fost abordate și relațiile UE-Turcia. Ministrul Bogdan Aurescu a salutat evoluțiile recente în ceea ce privește redinamizarea relației UE-Turcia și a reiterat susținerea României pentru continuarea unui dialog deschis și constructiv între Turcia și Uniunea Europeană și pentru aprofundarea relației cu acest partener cheie, conform Declarației Consiliului European din 25 martie 2021. A exprimat încrederea în menținerea unui angajament susținut şi constructiv din partea Turciei, în vederea concretizării în perioada următoare a ofertei agendei pozitive a relațiilor UE-Turcia, agreate de liderii europeni, vizând cooperarea economică, relansarea formatelor de dialog la nivel înalt în domenii de interes comun și promovarea mobilității și a contactelor interumane.

România-Turcia, cooperare bună în 2020

 

Bogdan Aurescu a mulțumit pentru sprijinul constant al Turciei pentru aderarea la OCDE, sprijin confirmat de omologul turc. Întrevederea a prilejuit și un schimb de vederi în ceea ce privește evoluțiile regionale, cei doi miniștri evidențiind angajamentul comun pentru dezvoltarea cooperării în cadrul formatelor regionale.

Ministrul Bogdan Aurescu a apreciat cooperarea bună avută cu partea turcă pe parcursul deținerii, în 2020, de către România, a președinției Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră și a susținut importanța consolidării profilului regional al OCEMN, în special în contextul alegerii recente a ambasadorului român Lazăr Comănescu în poziția de Secretar General OCEMN, șeful diplomației române mulțumind pentru sprijinul Turciei în acest sens.

De asemenea, șeful diplomației române a exprimat susținere pentru prioritățile Președinției turce a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est și a apreciat inițiativele sectoriale dezvoltate de aceasta.

Totodată, au fost discutate perspectivele de progres pe dosarul cipriot, în perspectiva negocierilor care vor avea loc în perioada imediat următoare, precum și perspectivele dialogului de pace inter-afgan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel