Adrian Năstase: Asta e cartea de citit dacă vrem să înţelegem lumea în care am trăit sau vom trăi
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Adrian Năstase
Adrian Năstase
Adrian Năstase, fost prim-ministru al României, a spus care este cartea care trebuie citită pentru a înţelege lumea în care trăim. 

"Cartea lui Jack Devine, publicată, în traducere, de Editura Mediafax, în 2020, este povestea unui maestru al spionajului american și al operațiilor clandestine în diferite zone ale lumii, înainte și după încheierea Războiului rece. Este relatarea unui fost ofițer CIA care a participat sau a condus unele dintre cele mai cunoscute momente de tensiune internațională din ultimile decenii: înlăturarea lui Allende în Chile, înfrângerea sovieticilor în Afganistan (prin echiparea mujahedinilor/ talibanilor cu celebrele rachete sol-aer Stinger și transporturile masive de arme către aceștia), urmărirea cartelului lui Escobar, scandalul Iran/Contraș, etc). Din păcate, nu ne dă detalii despre operațiunile din Europa de Est, de după căderea comunismului.

În prezent, este președintele „The Arkin Group”, care se ocupă de spionajul economic privat.

Cartea este foarte interesantă prin informații (auto-cenzurate, desigur) dar și prin comentarii. Iată câteva dintre ele:

„Nu încape nicio îndoială că avem nevoie de un serviciu clandestin care poate face și altceva decât să lupte în războaie deschise. Înțelegerea și manipularea mediului politic și economic din țările străine, o misiune fundamentală a CIA, este și unul din cele mai puternice moduri de a proteja interesele SUA în străînătate”.

El mai arată că această acțiune nu trebuie direcționată doar spre schimbarea unor regimuri politice ci și spre ”influențarea și monitorizarea unor oficiali guvernamentali” (p. 411).

Și mai adaug un citat relevant : „În luptele internaționale, ideile continuă să aibă, la fel ca în trecut, o mare importanţă. Cea mai bună ideologie câștigă aproape întotdeauna…”(p.414).

Cred că este o carte de citit în vremea pandemiei dacă vrem să înțelegem lumea în care am trăit sau vom trăi.", a scris Adrian Năstase pe blogul său

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel