Ai diabet și vezi perfect? Medicul Monica Pop, AVERTISMENT! O pot păți și tinerii fără să știe!
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Ai diabet și vezi perfect? Atenție mare! Medicul Monica Pop ridică o problemă.

”Consultul oftalmologic al oricarui pacient diabetic este obligatoriu. De retinut un element foarte important si anume ca diabetul poate determina RETINOPATIE dupa aproximativ 10 ani de la DEBUTUL bolii diabetice si NU de la DESCOPERIREA (diagnosticarea) diabetului. De mentionat ca la noi in tara rar se descopera diabetul la debut ci atunci cand apar deja complicatiile (cardiace, renale, oculare etc.).

Am vazut un pacient in varsta de 39 de ani care nu avea nici o simptomatologie generala si nici diabet in familie. A venit pentru scaderea vederii, crezand ca este necesar sa poarte ochelari. La examinare, am descoperit RETINOPATIE DIABETICA stadiul 1, fara ca pacientul sa stie ca avea DIABET, desi il avea de 10 ani. Era un pacient tanar, slab, sportiv (juca tenis), nu avea nici un fel de indiciu ca ar putea avea diabet (nu avea sete, foame exagerate, nu slabise, avea o culoare perfecta, o stare generala foarte buna, nu acuza absolut nimic in afara de scaderea moderata a vederii la ambii ochi survenita cu aproximativ 2 saptamani)”, a explicat medicul Monica Pop.

”Pacientii diabetici au nevoie de consult oftalmologic anual obligatoriu, in primii 4-5 ani de la debut, sau urgent in cazul in care constata scaderea cat de mica a vederii la unul sau ambii ochi, la 6 luni dupa 5 ani de evolutie si din 3 in 3 luni la diabetici cu debut de 10 ani sau peste. Este de retinut ca vor face aproape sigur complicatii, inclusiv oftalmologice, diabeticii care au valori cunoscute (peste limitele normale) ale glicemiei, sub tratament (care in acest caz trebuie suplimentat sau schimbat de catre medicul diabetolog curant)”, a mai scris medicul pe blogul său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel