Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642
sau la adresa de e-mail redactia@dcnews.ro
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
DCNewsTV.ro -  Live  |  Video  |  Înregistrări

23 oct, 11:57
Alegeri parlamentare. Klaus Iohannis, CERERE de ULTIMĂ ORĂ
Președintele Klaus Iohannis are o cerere de ultimă oră privind alegerile.
Foto: Agerpres

Președintele România, Klaus Iohannis, cere reexaminarea legii prin care Parlamentul stabilește data alegerilor, și nu guvernul.

Vineri, Klaus Iohannis a trimis Parlamentului o cerere de reexaminare a legii care prevede competența forului legislativ de a stabili data alegerilor parlamentare.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a trimis vineri, 23 octombrie a.c., Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016.”, arată Administrația Prezidențială. 

Klaus Iohannis invocă Codul bunelor practici în materie electorală elaborat de Comisia de la Veneția. Acest cod arată că trebuie evitat ca legislația electorală să fie modificată cu mai puțin de un an înainte de data alegerilor.  

„Într-o societate democratică, Codul bunelor practici în materie electorală consideră distinct și expres că o analiză sub aspectul momentului în care intervin modificările legislative este necesară. Cu cât acest moment este mai apropiat de data organizării alegerilor, cu atât este mai puternică prezumția că modificările respective au ca scop crearea unui beneficiu/avantaj pentru partidul politic care le-a adoptat, fiind dictate de interesele lui iminente, și pot avea ca rezultat manipularea electoratului.”, se arată în cererea lui Klaus Iohannis. 

 

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri