Alegeri SUA: Prezenţa la urne, record în alegerile preliminare
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp
Peste 113 milioane de votanţi s-au prezentat la urne la alegerile de la jumătatea mandatului prezidenţial desfăşurate marţi în SUA.

Această participare o depăşeşte semnificativ pe cea de la ultimul scrutin de acest fel, cel din 2014, când numărul celor care au venit la vot a fost de circa 83 de milioane, relatează postul CBS, citat de agenţia dpa. Rata prezenţei la urne a fost acum de circa 49%, însă particularităţile sistemului american fac dificilă calcularea unui procent exact, spre deosebire de cazul altor ţări.

Dar, acesta a fost primul scrutin de la jumătatea mandatului la care a fost depăşit pragul de 100 de milioane de alegători prezenţi la urne, după ce la alegerile din 2016, când a fost şi scrutinul prezidenţial, a fost înregistrat recordul de 137 de milioane de voturi. Conform rezultatelor preliminare, democraţii au obţinut deja 220 mandate în Camera Reprezentanţilor, care le asigură majoritatea, în timp ce republicanii îşi păstrează controlul asupra Senatului, obţinând cel puţin 51 de mandate, potrivit aceloraşi rezultate.

Un eșec pentru republicani

După o campanie electorală în care temele principale au fost imigraţia, economia şi sistemul de sănătate, impopularitatea preşedintelui republican Donald Trump în special în rândul femeilor, minorităţilor şi tinerilor s-a tradus în voturi pierdute în favoarea democraţilor, în pofida bunelor rezultate economice ale actualei administraţii. Femeile americane şi-au sporit sprijinul în favoarea candidaţilor democraţi la Camera Reprezentanţilor, furnizând, după cum se anticipa, voturile necesare pentru ca Partidul Democrat să preia controlul asupra acestei camere a Congresului Statelor Unite, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos realizat marţi, în ziua alegerilor.

Americanii au ales aşadar un Congres divizat, care prefigurează doi ani dificili pentru Trump până la încheierea mandatului. Alegerile de la jumătatea mandatului sunt de obicei nefavorabile preşedintelui în funcţie, dar pierderea Camerei Reprezentanţilor este totuşi un mare eşec pentru preşedintele republican, care însă, odată cu acest scrutin, a văzut părăsind Congresul câteva personalităţi care, deşi făceau parte din Partidul Republican, nu îi împărtăşeau anumite abordări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel