Alegerile prezidențiale, în contextul moțiunii de cenzură. Chirieac: Barna, blat cu Iohannis? Dăncilă are șanse minime
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Klaus Iohannis FOTO Agerpres
Klaus Iohannis FOTO Agerpres
Analistul politic Bogdan Chirieac a realizat o analiză a alegerilor prezidențiale, în contextul moțiunii de cenzură.

"Barna, blat cu Klaus Iohannis?"

"La ora la care vorbim, moţiunea nu trece. Urmează o noapte lungă în care se continuă negocierile, se fac promisiuni, se promit funcţii de miniştri. În presă, apare că PSD dă milioane parlamentarilor, tot felul de nebunii. Se poate spune că şi în partea cealaltă se procedează la fel. Nu cred nici dintr-o parte, nici din cealaltă. Dar se fac multe promisiuni în aceste ore. În loc nu se ştie ce se pune. Dacă domnul Iohannis, eventual, ne spunea şi cine este preferatul său pentru funcţia de prim-ministru, poate se căpăta o anumită consistență. Dar noi am văzut acolo că atacul, căderea Guvernului se datorează disputei privind desfiinţarea Secţiei speciale" a declarat analistul politic Bogdan Chirieac, în emisiunea "Punctul de Întâlnire" de la Antena 3.

Cât despre restartul politic pe care ar trebui să îl dea opoziția, analistul politic spune: "Nu toate partidele din opoziţie gândesc la fel. Eu nu am auzit că PRO România doreşte să dea afară bugetarii, cum s-a pronunţat PNL în acest caz. USR-ul, mare atenţie!, nu s-a implicat în această moţiune. Au fost foarte puţin vocali, lucru mai puţin remarcat. Nu înţeleg de ce domnul Barna şi-a închis campania electorală că dânsul nu îşi face campanie electorală în acest moment. Este un blat cu Klaus Iohannis? Nu înţeleg lucrul acesta. Mai departe, sunt vizibili Mircea Diaconu, Cumpănașu, Ramona Bruynseels... În zonele astea sunt candidaţii vizbil, decât în zona lui Dan Barna".

Ce se întâmplă dacă trece moțiunea

"Eu constat un lucru nefericit pentru noi. Imaginea extrem de proastă în străinătate a României, imaginea internaţională dezastruoasă, care există în vremea mandatului preşedintelui Klaus Iohannis. Au fost trei guverne din 2016 încoace. Mâine, în momentul în care trece moţiunea, vă spun eu ce se va întâmplă. Rata cu care România se va împumuta va creşte brusc. Numai această moţiune de cenzură trecută va costa țara câteva sute de milioane de euro, costul mai ridicat al creditului pe care îl ia. Opoziţia va spune "da, poate că va costa câteva sute de milioane mai mult, dar nu o să se mai risipească banii, noi vom ştii să facem...". Este adevărat că este o mare risipă în zona bugetară, în acest moment, costă foarte mult funcţionarea administraţiei. Sunt lucruri de îmbunătăţit şi, în general, să fim serioşi, nu se va face nicio reformă în an electoral fiindcă alegerile în România nu se termină. Avem încă două rânduri de alegeri, anul viitor - locale şi parlamentare - unde partidele vor fi mai interesate şi candidaţii la fel. Fiecare va fi mai aproape de cămaşa sa, decât de haina candidatului la preşedinţie", a spus Bogdan Chirieac.

Situația PSD, dacă trece moţiunea și  Dăncilă pierde alegerile prezidenţiale

"Se va întâmpla o revoltă în PSD, dar aşa cum stau lucrurile acum nu cred că va fi o revoluţie. Nu avem niciun Tony Blair la îndemână sa îi preia pe socialiştii români, să fim serioşi. Deocamdată, nu va mai apărea niciun lider. Este nevoie de timp să crească. Viorica Dăncilă a crescut în ăştia doi ani, categoric. Din momentul în care s-a instalat premier, avea o prestaţie, acum e la cu totul alt nivel. Dar se întâmplă ceva. Este adevărat! Dacă mâine trece moţiunea - ceea ce, repet, în această seară nu se întâmplă - Viorica Dăncilă are șanse minime pentru Preşedinţia României, pentru a intra în turul doi. În acelaşi timp, şansele lui Klaus Iohannis se diminuează cu 50% cel puţin", a declarat analistul politic Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel