Urmărește emisiunea live
Alianță împotriva Chinei. Primul lider important care vine la Biden, un moment simbolic
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Sursă foto: Casa Albă a SUA
Sursă foto: Casa Albă a SUA
Joe Biden şi şeful guvernului japonez, Yoshihide Suga, primul lider străin primit la Washington de noul preşedinte al Statelor Unite, s-au angajat vineri să facă faţă "împreună" "provocărilor" ridicate de China, notează AFP.

"Suntem hotărâţi să acţionăm împreună pentru a depăşi provocările ridicate de China şi legat de unele probleme ca Marea Chinei de Est, Marea Chinei de Sud, dar şi Coreea de Nord", a declarat preşedintele democrat în cursul unei conferinţe de presă comune în sera de trandafiri a Casei Albe.

"Acţionăm împreună pentru a demonstra că democraţiile pot câştiga competiţiile din secolul al XXI-lea aducând rezultate pentru popoarele lor", a insistat Joe Biden, reluând laitmotivul unei confruntări ideologice în faţa "autocraţiilor".

Ca ecou la această unitate a democraţiilor dorite de preşedintele american pentru a face front comun în faţa ascensiunii inexorabile a Beijingului, şeful guvernului japonez a vorbit despre o alianţă bazată pe "libertate, democraţie şi drepturile omului".

Japonia a dat asigurări că se va opune oricărei tentative a Chinei de a schimba statu quo-ul prin forță



Yoshihide Suga a dat asigurări că cele două ţări aliate se vor opune "oricărei tentative" chineze de "a schimba statu quo-ul prin forţă sau intimidare în mările Chinei de Sud şi de Est".

Alegerea premierului japonez ca prim invitat, care va fi urmat în mai de preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, reflectă prioritatea acordată de Joe Biden celor mai apropiaţi aliaţi ai Statelor Unite, în special în Asia unde are loc competiţia împotriva adversarului strategic numărul unu al Washingtonului.

Dornic să prezinte progrese tangibile, preşedintele american a spus că va colabora cu Tokyo pentru "a promova reţele 5G fiabile şi sigure", iar anturajul său a evocat în acest sens "un angajament foarte substanţial" de două miliarde de dolari asumat de Japonia în parteneriat cu Statele Unite.

Fostul preşedinte american Donald Trump a lansat o campanie de presiuni asupra mai multor ţări pentru a renunţa la utilizarea echipamentelor gigantului chinez Huawei, care s-a impus ca lider în desfăşurarea celei de-a cincea generaţii de reţele mobile.

Joe Biden doreşte să continue ofensiva şi a afirmat că tehnologiile aflate în centrul concurenţei globale sunt "guvernate de standardele stabilite de democraţii, nu de autocraţii".

Cei doi lideri au abordat, de asemenea, tensiunile crescânde pe tema Taiwanului, care denunţă acţiuni din ce în ce mai ostile din partea Beijingului, precum şi strategia faţă de Coreea de Nord, pe care preşedintele SUA urmează să o dezvăluie în curând.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel