Alina Mungiu Pippidi: Mă uit cu spaimă la planurile PNL. Acestea au dus și la căderea Guvernului Boc
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Pippidi
Pippidi
Alina Mungiu Pippidi, politolog, a spus că este speriată de planurile PNL, planuri din cauza cărora a căzut Guvernul Boc.

Alina Mungiu Pippidi s-a referit, printre altele, la schimbările propuse de Guvernul Orban în Sănătate.

"Mă uit cu spaimă la planurile PNL. Oamenii trebuie să înțeleagă un lucru: corupția evoluează și ea. Noi nu mai suntem la corupția aceea în care oamenii furau direct. De fapt, noi avem foarte puține condamnări pentru delapidare. Corupția mare este aceea în care secții din domeniul privat vin și obțin anumite legi în avantajul lor. Am înțeles că se întorc planurile de a favoriza operatorii privați din Sănătate, planuri din pricina cărora a căzut Guvernul Boc. Atunci a ieșit lumea în stradă. Toată lumea, atunci când are ceva grav, merge la spitalul public, nu se duce la spitalul privat. Dăm foarte puțini bani publici pentru Sănătate”, a zis Alina Mungiu Pippidi la B1 TV.

Ordonanță prin care spitalele și clinicile private vor putea accesa oricând fonduri bugetare cuprinse în programele de sănătate

Ministerul Sănătății are în dezbatere publică o ordonanță prin care spitalele și clinicile private vor putea accesa oricând fonduri bugetare cuprinse în programele de sănătate. În prezent, acestea puteau implementa programe de sănătate doar dacă era depășită capacitatea furnizorilor publici.

Adică la art. 52, din aliniatul "c" se elimină sintagma "care excedează capacității furnizorilor publici de servicii medicale". Schimbarea constă în faptul că furnizorii privați vor intra din "prima", nu doar când statul nu mai face față cazurilor.

”Prin proiectul de act normativ se propune ca serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate curative, care se suportă din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate să se deruleze în mod unitar atât prin furnizori publici, cât și prin furnizori privați, în mod similar cu reglementarea privind furnizorii privaţi de medicamente şi dispozitive medicale. Astfel, se asigură accesul imediat al pacienților la tratament in cadrul programelor naționale de sănătate curative și, funcție de opțiunea acestora, prin furnizorii care sunt autorizați și evaluați și care au încheiat contracte de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate", se arată în expunerea de motive a proiectului de ordonanță care modifică Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

”În cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, implementarea programelor naţionale de sănătate se realizează prin unităţi de specialitate, respectiv instituţii publice, furnizori publici de servicii medicale, precum și furnizori privaţi de servicii medicale pentru serviciile medicale care excedează capacităţii furnizorilor publici de servicii medicale, selectate în baza criteriilor aprobate în normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate", se menționează în ordonanță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel