Alpinistul Horia Colibăşanu începe a 17-a sa expediţie în Himalaya. VIDEO
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Horia Colibăşanu
Sursă foto: Facebook Horia Colibăşanu
Alpinistul Horia Colibăşanu începe a 17-a sa expediţie în Himalaya.

Obiectivul alpinistului Horia Colibăşanu este deschiderea unei noi rute pe vârful Dhaulagiri (8.167 m), se arată într-un comunicat de presă remis.

"Horia Colibăşanu a anunţat că începe călătoria spre Nepal, Himalaya, unde plănuieşte să continue proiectul ambiţios început în 2019: deschiderea unei rute noi spre vârful Dhaulagiri 8.167 m. Alpinistul este primul sportiv de performanţă din România care s-a vaccinat împotriva COVID-19, acest lucru fiind posibil şi datorită ocupaţiei sale principale, aceea de stomatolog. Din echipa expediţiei pe Dhaulagiri fac parte trei alpinişti cu experienţă: Horia Colibăşanu - are în palmares opt vârfuri de peste 8.000 de metri, Marius Gane - sportiv român de performanţă şi alpinist de mare altitudine, Peter Hamor - alpinistul slovac care a urcat pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya. Cei trei sportivi vor avea o ascensiune fără oxigen şi fără ajutorul şerpaşilor", se arată în comunicatul citat, transmite Agerpres.

Rețeta unei expediții reușite



Colibăşanu a declarat că speră la o fereastră de vreme bună pentru ca expediţia să reuşească.

"Faţă de prima expediţie pentru acest proiect, de a deschide o rută nouă în Himalaya, anul acesta avem avantajul că ştim jumătate din traseu. Ştim la ce să ne aşteptăm, ce vom întâlni, ce avem de făcut. Avem nevoie doar de o fereastră de vreme bună.", a spus Horia Colibăşanu, la plecarea spre Himalaya.

 

Programul expediției



Expediţia din 2021 este planificată în perioada martie - iunie. La sosirea în Kathmandu, Horia va respecta perioada de carantină de câteva zile, iar din 24 martie va parcurge tura de aclimatizare pe traseul gheţarul Khumbu - tabăra de bază Everest. La începutul lunii aprilie îşi va organiza echipamentul de expediţie în Kathmandu şi va zbura spre tabăra de bază Dhaulagiri 4.200 m. Din 5 aprilie începe echiparea cu corzi fixe spre taberele 1, 2 şi 3, ultima fiind situată la 6.600 m. În perioada 28 aprilie - 31 mai este planificată ascensiunea spre vârf, în funcţie de condiţiile meteorologice. La începutul lunii iunie este planificată întoarcerea în ţară.

Expediţia pe vârful Dhaulagiri este cea de-a 22-a internaţională a lui Colibăşanu şi cea de-a 17-a în Himalaya. Expediţia este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timişoara, club afiliat la Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă care derulează şi monitorizează proiecte de alpinism în calendarul sportiv internaţional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel