Ambițiile Rusiei. Vor să aducă scoarță planetară de pe Venus
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Pamântul, vedere din spațiu. foto: nasa.org
Pamântul, vedere din spațiu. foto: nasa.org
Agenția spațială rusă Roscosmos ar urma să aducă pe pământ scoarţă planetară prelevată de pe Venus. Vor să facă o rachetă care va putea fi folosită pentru mai mult de 100 de lansări.

Agenţia spaţială rusă Roscosmos, care concurează cu compania privată SpaceX, vrea să aducă pe Terra eşantioane de scoarţă planetară prelevate de pe Venus şi să dezvolte o rachetă care va putea fi folosit pentru mai mult de 100 de lansări, informează  Agerpres, citând AFP.

"Pentru a înlocui actuala rachetă Soyuz-2, elaborăm planurile pentru o rachetă cu metan. Ea va fi dezvoltată încă de la început ca un ansamblu reutilizabil. Nu semi-reutilizabil ca în cazul SpaceX, ci reutilizabil, prima treaptă va fi reutilizată de peste 100 de ori", a declarat directorul Roscosmos, Dmitri Rogozin, într-un interviu acordat agenţiei de presă Ria Novosti.

SpaceX a reuşit recent prima sa lansare şi revenire cu succes pe Terra a capsulei Crew Dragon, cu doi astronauţi la bord, în cadrul unei misiuni realizate pentru NASA. Racheta sa Falcon 9 este parţial reutilizabilă, precum şi capsula locuibilă, în vederea reducerii costurilor de lansare.

"Inginerii noştri (...) nu vor să repete ceea ce fac colegii lor de la SpaceX, ci să îi depăşească", a adăugat Dmitri Rogozin. Oficialul rus a ironizat de altfel amerizarea "grosolană" a capsulei Crew Dragon, considerând că doar o asolizare pe "pământ ferm" ar reprezenta "o aterizare cum se cuvine".

Prin reuşita sa recentă, compania miliardarului Elon Musk, care are ambiţia de a coloniza planeta Marte într-o bună zi, a dat o grea lovitură sectorului spaţial rus. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel