Amnistie fiscală. Di Maio: ”Scut protector și dezincriminarea celor care fac evaziune”
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp
Luigi Di Maio, vicepremier al Italiei şi liderul Mişcării 5 Stele (M5S, antisistem), a denunţat miercuri seara o manipulare a măsurilor de amnistiere fiscală în textul bugetului negociat cu partidul Liga (extrema dreaptă), informează joi AFP.

Amnistia fiscală anunţată în proiectul de buget pentru 2019 face obiectul unei ample dezbateri în cadrul guvernului populist al Italiei, M5S considerând că aceasta îi va favoriza pe cei mai înstăriţi şi că ea contravine cuvântului său de ordine, moralitatea.

"S-a întâmplat ceva foarte grav! Textul cu privire la 'pacea fiscală' care a ajuns la Quirinal (preşedinţie) a fost manipulat", pentru a fi adăugate aici "scutul protector fiscal şi dezincriminarea celor care fac evaziune", şi-a exprimat indignarea Di Maio miercuri seara, pe pagina sa de Facebook. Potrivit vicepremierului italian, acestea două sunt susceptibile "să ajute capitalurile mafiote" să nu figureze în textul validat luni seara în consiliul de miniştri. "Nu ştiu dacă e vorba de o mână de ajutor politică sau de o mână de ajutor tehnică", a adăugat el.

Însă, biroul preşedintelui Sergio Mattarella a dat asigurări miercuri seara că textul nu a ajuns încă la preşedinţie.

Critici dure din partea opoziției

Opoziţia de stânga, la fel ca cea de dreapta s-a ridicat rapid împotriva lui Di Maio, "un om disperat care şi-a dat seama cu întârziere că a dat undă verde unei amnistii", potrivit fostului şef de guvern Matteo Renzi (centru-stânga).

Nici aliaţii M5S nu au apreciat această atitudine. "Suntem oameni serioşi şi nu avem nimic de-a face cu decrete manipulate. Noi lucrăm zi şi noapte pentru a scădea impozitele, a reforma sistemul de pensii şi a pune capăt litigiilor între cetăţeni şi Fisc", au declarat oficiali din Liga citaţi de mass-media.

Luni seară, guvernul de coaliţie de la Roma a aprobat un proiect de buget care majorează sumele pentru cheltuielile sociale, reduce vârsta de pensionare şi mizează pe un deficit mai mare. Comisia Europeană va analiza proiectul de buget al autorităţilor italiene şi, după consultări cu guvernul de la Roma, poate să declare că acest proiect de buget prezintă o abatere semnificativă de la prevederile comunitare şi în consecinţă poate cere revizuirea sa.

Vezi și: Alegeri Bavaria. Matteo Salvini: 'Arrivederci Merkel'


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel