Andreea Paul (INACO): Acestea sunt primele meserii care vor dispărea
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
băiat
băiat
Prima meserie care va dispărea integral va fi cea de şofer, ceea ce este un lucru bun, întrucât maşinile complet automatizate produc mai puţine accidente, a declarat, luni, Andreea Paul, preşedintele INACO - Iniţiativa pentru Competitivitate, în cadrul unei conferinţe de presă.

'Prima meserie care va dispărea integral în Statele Unite ale Americii este cea a şoferilor, pentru că maşinile cu pilot automat vor lua locurile şoferilor. Şi este bine să fie aşa, pentru că este deja dovedit faptul că maşinile conduc mai bine decât oamenii. Maşinile nu beau alcool, maşinile nu sunt obosite, maşinile pot funcţiona 24 de ore din 24, nu adorm la volan, iar rata accidentelor generate de maşinile autonome este mult mai mică decât în cazul celor conduse de oameni', a spus Paul la lansarea Ghidului Meseriilor Viitorului.

Ea a arătat că sunt multe meserii care dispar, precum cele de ospătar sau de operator call-center

'România este total nepregătită pentru acest viitor. Este cea mai nepregătită ţară europeană din acest punct de vedere. Noi avem un grad de doar 20% de acoperire în ceea ce priveşte absolvenţii STEM - ştiinţă, inginerie, matematică', a mai spus Paul. Ea a dat drept exemplu propria fetiţă, care, la doar şase ani, a terminat un modul de robotică destinat grupei de vârstă 8-10 ani şi nu l-a putut parcurge pe următorul, întrucât şcoala românească nu o pregătise încă pentru a rezolva ecuaţiile necesare.

'Copiii noştri sunt mult mai deştepţi astăzi. Ei învaţă să utilizeze telefoanele şi tabletele înainte de a vorbi, iar şcoala românească nu ţine pasul cu ei, nu îi încurajează. Ei îşi doresc mai multe şi vor să viseze', a completat reprezentanta INACO. Aproximativ 85% dintre meseriile care vor exista în 2030 nu au fost încă inventate, 800 de milioane de locuri de muncă vor fi desfiinţate din cauza automatizării, altele noi vor apărea, iar roboţii ne vor înlocui în unele activităţi, susţine organizaţia neguvernamentală INACO, citând un studiu recent făcut de Dell Technologies.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel