Arabia Saudită a dat liber de plecare unui petrolier iranian
Data publicării:
Autor: Eduard Pascu
WhatsApp
Iranul apreciază eforturile Arabiei Saudite pentru eliberarea unui petrolier care a ancorat în luna mai în portul saudit Jeddah din cauza unor probleme tehnice, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Abbas Mousavi, citat de agenţia Fars, relatează Reuters.

"Iranul apreciază eforturile autorităţilor din Arabia Saudită, Elveţia şi Oman pentru a asigura revenirea în siguranţă a petrolierului iranian Happiness 1", a spus Abbas Mousavi.

Mass-media iraniană au anunţat la începutul lunii iulie că Arabia Saudită - rivalul regional al Iranului - nu permite navei să plece din portul Jeddah din cauza unui litigiu privind plata costurilor de reparaţii.

Teheranul a anunţat duminică "eliberarea" în ajun de către Arabia Saudită a unui petrolier iranian reţinut în aprilie din cauza unei probleme tehnice, notează AFP.

Vasul Happiness 1 "a fost eliberat în urma negocierilor şi se îndreaptă către Golful Persic", a afirmat ministrul iranian al transporturilor, Mohammad Eslami, citat de agenţia oficială de presă Irna.

Agenţia oficială a Ministerul iranian al Petrolului a explicat că petrolierul iranian a fost constrâns să oprească pentru reparaţii în portul Jeddah din vestul Arabiei Saudite după o "pană de motor" în Marea Roşie.

Iranul şi Arabia Saudită, state vecine separate de apele Golfului, sunt angajate într-un război pentru influenţa regională şi au rupt relaţiile diplomatice în urmă cu peste trei ani.

Vezi și: Iranul motivează un incident naval în cazul reținerii petrolierului britanic

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel