Arad. Festivalul de film documentar fARAD şi-a deschis porţile, prezentând pelicule premiate internaţional
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
A şasea ediţie a Festivalului de film documentar fARAD a început, miercuri seară, la Cinema Arta din Arad, unde timp de şase zile vor fi prezentate 17 documentare, unele premiate la marile festivaluri internaţionale. 

Prima proiecţie care a avut loc, de la ora 19,30, a fost filmul 'Lumea de la picioarele tale', regizat de Jeremy Workman. Au participat organizatorii, primarul Aradului, Călin Bibarţ, reprezentanţi ai administraţiei locale, mediului academic şi localnici. Organizatorii afirmă că întreaga ediţie fARAD din acest an propune 'o călătorie imaginară în colţurile cele mai îndepărtate ale lumii'. Selecţia de filme are în vedere documentare care se focusează pe tematica spaţiului şi care arată diferitele aspecte ale vieţii urbane în lume. Sunt prezentate oraşe precum Madrid, La Habana, Hong Kong, New York, Rome, Kinshasa sau Iaşi. În total, în perioada 2 - 6 octombrie, vor fi prezentate 17 documentare, unele premiate la marile festivaluri internaţionale.

'Majoritatea filmelor pe care le prezentăm sunt în premieră în România, şi probabil nici nu vor mai fi văzute în altă parte. Documentarul este un gen care, din păcate, ajunge puţin pe ecranele din ţara noastră, doar datorită unor festivaluri importante. Ce aduce Aradul distinct în peisajul din România este acest accent pe zona de interferenţă între ficţiune şi documentar. Documentarul este pus pe picior de egalitate cu filmul de ficţiune', a declarat producătorul general al fARAD, Oana Radu. Printre premiere se numără 'Oraşul ascuns (The Hidden City)' - Victor Moreno (Spania, 2018), 'Havana, de la înălţime (Havana, From on High)' - Pedro Ruiz (Canada, 2018) sau 'Mica Moscovă (Little Moscow)' - Grimur Hakonarson (Islanda, 2018).

Proiecţiile vor fi completate, ca în fiecare an, de proiectele adiacente festivalului: tradiţionalul Laborator fARAD dedicat tinerilor documentarişti, proiecte dedicate copiilor sau conferinţe şi dezbateri, menite să regenereze comunitatea locală de cinefili şi să ofere noi oportunităţi de colaborare profesională. Laboratorul fARAD va reuni proiecte de film documentar în dezvoltare, ai căror autori participă la atelierul intensiv 'Sunetul de film documentar ca parte din viziunea creativă', susţinut de Dana Bunescu şi beneficiază de discutarea proiectelor lor cu regizorul Laurenţiu Damian şi cu invitaţii festivalului, regizorii Victor Moreno, Bo Wang, Pedro Ruiz şi Nora Agapi.

În acest an, Alexander Nanau, regizor al filmului 'Colectiv', va participa la o sesiune specială a Laboratorului, alături de Mihai Grecea, colaborator la realizarea filmului. În premieră, ediţia din acest an a fARAD se extinde la Bucureşti, propunând proiecţii comune cu Festivalul de film UrbanEye şi coordonând o dezbatere împreună cu revista Zeppelin. Festivalul se va încheia cu o petrecere animată de doi invitaţi speciali, Andreea Esca şi bloggerul Cristian 'Otravă' Şimonca. Iniţiat şi dezvoltat ca un eveniment dedicat educării prin imagine a publicului, dar şi revitalizării interesului pentru filmul de artă, fARAD a fost lansat în 2014 la iniţiativa Corinei Şuteu şi a Film ETC, în colaborare cu Centrul Municipal de Cultură Arad. Festivalul se află sub patronajul Primăriei Arad şi este produs şi curatoriat de Asociaţia Film ETC, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel