Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642
sau la adresa de e-mail [email protected]
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
DCNewsTV.ro -  Live  |  Video  |  Înregistrări
Stiri
 
14 oct 2019 / 14:49
Arad: Strada cu intrarea principală în Domeniul Regal Săvârşin, denumită "Regina-Mamă Elena"
Autorităţile locale din Săvârşin au dezvelit, luni, o placă cu noul nume dat străzii pe care se află intrarea principală în Domeniul Regal, aceasta numindu-se "Regina-Mamă Elena", eveniment prin care comunitatea locală marchează repatrierea rămăşiţelor pământeşti şi reînhumarea la Curtea de Argeş.

Strada a primit noul nume în urmă cu aproximativ un an, când în Consiliul Local Săvârşin a fost adoptat noul nomenclator stradal. Totuşi, plăcuţa străzii "Regina-Mamă Elena" nu a fost montată până acum, când comunitatea locală a dezvelit-o într-o ceremonie specială, cu procesiune religioasă.

Dezvelirea plăcii cu numele străzii a avut loc în prezenţa autorităţilor locale, a unor localnici şi angajaţi ai Domeniului Regal Săvârşin, dar fără participarea membrilor familiei regale.

"Am decis să organizăm acest moment în perioada pregătirii funeraliilor de reînhumare a osemintelor reginei-mamă la Curtea de Argeş. Am vrut să marcăm acest eveniment important, întrucât regina-mamă Elena venea cu mare drag la Săvârşin împreună cu Regele Mihai, înainte de naţionalizarea castelului. Am avut consultări cu familia regală pentru organizarea acestui eveniment", a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Săvârşin, Ioan Vodicean.

În noul nomenclator, alte două străzi care delimitează Domeniul Regal au primit nume ale membrilor familiei regale, respectiv segmentul de drum naţional care străbate localitatea este acum strada Regele Mihai, iar strada din spatele domeniului se numeşte "Regina Ana".

Cel mai important imobil al Domeniului Regal Săvârşin este un castel construit în perioada 1650-1680, aflat într-un parc cu arbori seculari. Castelul a intrat în proprietatea Regelui Mihai în 1943, prin cumpărare, dar a fost confiscat de regimul comunist în 1948, revenind în proprietatea Casei Regale în 2001.

Familia Regală a informat că vineri, 18 octombrie, la ora 12,00, la Aeroportul Internaţional Otopeni va ateriza o aeronavă a Forţelor Aeriene Române care va aduce sicriul Reginei Elena, iar sâmbătă, la ora 12,00, va fi oficiată slujba de înmormântare, în Catedrala istorică Arhiepiscopală şi Regală. La ora 12,40, sicriul, purtat pe umeri de militari ai Brigăzii de Gardă "Mihai Viteazul", va fi dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală unde, la ora 13,00, va avea loc ceremonia de reînhumare.

Regina Elena a închis ochii la Lausanne, în 29 noiembrie 1982, când ţara noastră se afla sub dictatura comunistă. Ea a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne.

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri