Astra Film Festival. Selecția oficială
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Astra Film Festival
Astra Film Festival
Selecția oficială 2018 a Festivalului Internațional Astra Film are loc pentru a 25-a oară la Sibiu, între 15 și 21 octombrie.

Programul cuprinde 101 titluri, din care 56 de filme vor participa in cele 5 sectiuni competitionale. 11 documentare vor avea premiera mondiala la Festival si 40 cea nationala. Castigatorii sectiunilor competitionale vor fi anuntati sambata, 20 octombrie.

In editia 2018, Astra Film Festival aniverseaza 25 de ani de explorare si experimentare a conditiei umane prin cinematografia realitatii. Teme actuale complexe si portrete amanuntite ale diversitatii sociale si culturale contemporane vor fi aduse in atentia publicului din Sibiu prin filmele de non-fictiune  selectionate, de o calitate cinematografica ce transcende atributele filmului documentar per se.

Timp de 7 zile, in 9 spatii special amenajate in centrul istoric al orasului, publicul va avea de ales dintr-o selectie a celor mai bune 101 filme produse recent in Romania si in lume. Selectia a fost facuta dintr-un numar record de peste 3.000 de filme care au fost inscrise in acest an si include 10 productii romanesti.

(w670)

Competitia de film de non-fictiune se va desfasura pe 5 sectiuni, astfel: International (cu 9 filme selectionate); Europa Centrala si de Est (10 filme); Romania (10 filme); Scurtmetraj (12 filme); Student (15 filme). Acestor productii li se adauga cele 45 de filme prezentate in afara competitiei - in cadrul programelor tematice ale Festivalului, in format experiential (realitate virtuala si proiectii 360 de grade), precum si in cadrul Astra Film Junior, un festival-in-festival dedicat formarii generatiei urmatoare de cinefili si realizatori de film documentar, aflat la a 10-a editie.

Programul editiei din 2018 include, de asemenea, conferinte, discutii panel, masterclass-uri, intalniri ale profesionistilor din industrie, concerte si Q&A cu realizatorii prezenti la Sibiu.

“Selectia de filme a editiei 2018 este relevanta pentru lumea in care traim, unde tot mai multe intamplari zilnice din sfera politica si sociala afecteaza insasi esenta conditiei noastre umane si tot mai putine reusesc sa ne redea credinta in umanitate. Intr-o perioada in care viata chiar bate filmul, productiile selectionate aduc noutate genului atat prin varietatea si complexitatea subiectelor, cat si prin creativitatea abordarii stilistice. Astra Film Festival aniverseaza astfel 25 de ani de experimentare si explorare cinematografica a realitatii, intr-un spatiu creat anume pentru cunoasterea si intelegerea micro si macro cosmosului uman”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Sibiu.

Festivalul Astra Film Sibiu a luat fiinta in 1993 ca un proiect inovator in Europa Centrala si de Est si a avut timp de 25 de ani o contributie semnificativa la stabilirea unui cadru pentru dezvoltarea cinematografiei documentare in intreaga regiune si in special in Romania. Astra Film Festival a atras constant atentia industriei asupra artei filmului de non-fictiune, sprijinind dezvoltarea genului si deschizand noi orizonturi pentru realizatori. Astra Film Festival 2018 este organizat de Astra Film, CNM Astra si Fundatia Astra Film, cu sprijinul Consiliul Judetean Sibiu, al Ministerului Culturii si Identitatii Nationale si al Centrului National al Cinematografiei. Evenimentul este cofinantat de Consiliul Local Sibiu prin Primaria Municipiului Sibiu.

Astra Film Festival Sibiu se afla sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei.

Vezi și: Dolj, Divan Film Festival. 'Balcanii visează', tema ediţiei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel