Australia, plan împotriva influenței Chinei. Investiții de miliarde
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Guvernul australian va cheltui 3 miliarde de dolari australieni (2,18 miliarde dolari SUA) pentru proiecte de infrastructură şi alte investiţii în zona Pacificului, într-un efort de a contracara influenţa în creştere a Chinei în regiune, transmite joi dpa. 

Australia va înfiinţa o bancă pentru proiecte de infrastructură în regiune, ce va fi dotată cu 2 miliarde de dolari, şi va cheltui încă un miliard pentru a promova exporturile şi a sprijini afacerile firmelor australiene în zona Pacificului, a anunţat joi premierul Scott Morrison. 

Facilitatea australiană de finanţare în infrastructură va investi în proiecte în domeniile energiei, telecomunicaţiilor, apei şi transporturilor. 

Anunţul survine cu o săptămână înaintea unei reuniuni a Forumului de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC) în Papua - Noua Guinee, unde Morrison va fi gazda unui barbecue pentru liderii din zona Pacificului. 

În ultimii ani, China şi-a sporit tot mai mult investiţiile în regiune, prin împrumuturi masive pentru proiecte de infrastructură, în paralel cu extinderea relaţiilor în domeniul apărării şi securităţii, contestând astfel în mod direct influenţa Australiei. 

Joi, premierul australian a declarat că este timpul 'să deschidem un nou capitol în relaţiile cu familia noastră din Pacific', iar statele insulare din zonă să fie puse 'în fruntea şi în centrul viziunii strategice şi politicii externe ale Australiei'. 

Morrison a precizat că Australia va deschide cinci noi misiuni diplomatice în Palau, Polinezia Franceză, Niue, Insulele Marshall şi Insulele Cook. 

De asemenea, Australia va dona nave de patrulare statelor insulare şi va efectua exerciţii de apărare şi securitate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel