Barna caută nuanțe după decizia CCR: Sunt importante
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
FOTO AGERPRES
FOTO AGERPRES
Preşedintele USR, Dan Barna, susține că "nuanţele sunt foarte importante într-o astfel de decizie", după verdictul CCR de luni.

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat că aşteaptă motivarea deciziei CCR referitoare la desemnarea liderului PNL, Ludovic Orban, în funcţia de premier, apreciind că "nuanţele sunt foarte importante într-o astfel de decizie".

"Aşteptam motivarea şi publicarea acestei decizii pentru a vedea toate considerentele de acolo, nuanţele sunt foarte importante într-o astfel de decizie. Ce este foarte clar este că suntem într-o criză politică care se adânceşte. E foarte clar că, din păcate, strategia PNL de a ajunge la anticipate se dovedeşte una care a eşuat sau cel puţin perspectivele sunt destul de limitate. În acelaşi context în care am ajuns aici prin faptul că PSD, din disperarea de a nu ajunge la alegerea primarilor în două tururi, a târât România între o criză a cărei ieşire pare din ce în ce mai îndepărtată. Este o situaţie, într-adevăr, fără precedent în politica din România", a afirmat Barna, luni, la Parlament.

Soluția reală

Potrivit lui Barna, alegerile anticipate rămân "soluţia reală prin care România poată să iasă din criză".

"Perspectivele sunt unele care arată efectele responsabilităţii politice şi cum arată o strategie care, de fapt, nu se bazează şi pe o existenţă de suport parlamentar. De aceea, în momentul de faţă, alegerile anticipate rămân soluţia reală prin care România poată să iasă din criză. Altfel, avem în faţă o perspectivă ca până luna noiembrie să ne târâm într-o neguvernare cu efecte riscante pentru România", a adăugat Barna.

Scenarii posibile

El a precizat că la consultările anterioare USR a avut o propunere de premier şi "va merge mai departe pe această linie".

"Este decizia preşedintelui Iohannis cum va acţiona mai departe, în contextul noii decizii a CCR. Haideţi să avem consultările, care sper ca de data aceasta să fie reale şi mai consistente decât data trecută. Vom vedea ce scenarii posibile vor fi degajate şi în funcţie de acestea va fi şi poziţia noastră (...) Vrem să facem parte dintr-o guvernare care să aibă ca prim obiectiv alegerea primarilor în două tururi de scrutin, în cazul în care obiectivul alegerilor anticipate nu poate fi atins", a adăugat Barna.

Potrivit preşedintelui USR, şeful statului "trebuie să vină cu soluţia ieşirii din criză".

"Vom vedea la consultările care, fără îndoială, se vor întâmpla în zilele următoare care va fi poziţia preşedintelui, pentru că în momentul de faţă, pe actuala structură, în care avem un Guvern foarte slab şi un Parlament toxic care numai agenda cetăţeanului nu o are pe masă, preşedintele este acela care trebuie să vină cu soluţia ieşirii din criză. Noi vom rămâne la masă ca partenerul consecvent cu care România s-a obişnuit", a mai declarat Barna.

Curtea Constituţională a României a stabilit luni că există conflict juridic între preşedinte şi Parlament privind desemnarea liderului PNL, Ludovic Orban, în funcţia de premier, au precizat. Klaus Iohannis trebuie să facă o nouă nominalizare pentru funcţia de premier.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel