Barna, despre restricţionarea la vot a persoanelor cu viză de flotant: Ei vor fi afectaţi
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat joi că articolul care prevede că persoanele care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală cu mai puţin de 90 de zile înainte de data alegerilor locale vor putea vota doar în localitatea în care au avut reşedinţa anterior afectează populaţia dinamică, în primul rând studenţii, şi împiedică accesul la vot al cetăţenilor.

'Poziţia noastră este una şi mai tranşantă. Avem într-adevăr discuţii cu premierul şi cu cei din Guvern, pentru că în momentul de faţă, aşa cum e legea astăzi, oricine are viză de flotant obţinută şi cu două-trei zile înainte de alegeri poate să voteze. Este situaţia specifică şi caracteristică exact populaţiei dinamice, exact populaţiei active, studenţilor, celor care au activităţi economice care presupun foarte multă mobilitate. Ideea aceasta, că punem o barieră... 90 de zile, este un termen uriaş. Practic, dacă îţi faci viză de flotant doar cu trei luni înainte de alegeri, nu mai poţi să votezi sau poţi să votezi dacă te duci la tine acasă, în judeţul unde ai domiciliul. Lucrul acesta este o împiedicare a accesului cetăţenilor la vot', a spus Barna la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că ideea cu turismul electoral şi cu riscul de vot multiplu nu mai este de actualitate, având la dispoziţie Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV). 'Argumentul invocat de cei de la PNL este că primarii ar muta calupuri de populaţie dintr-o localitate în alta pentru a influenţa rezultatul votului. Studiile de la Expert Forum şi de la organizaţiile civice care au cercetat numărul de vize de flotant raportat la alegeri nu confirmă această temere. Nu există în realitate dovezi relevante în care sute sau mii de oameni au fost mutaţi şi şi-au făcut viză de flotant în noaptea dinainte. Dacă cineva vrea să folosească acest mecanism, termenul de 40 sau de 90 de zile nu împiedică mutarea unui număr de 10, 20, 30 de oameni dintr-o comună în alta, cum se invocă, pe când, în oglindă, sunt afectaţi zeci de mii de cetăţeni, cei din marile oraşe, studenţii în principal, şi cei care lucrează în servicii de mobilitate, sunt afectate astfel persoane care nu vor putea să îşi exercite dreptul de vot, tocmai pentru că termenul de 90 de zile este unul foarte larg şi restrictiv', a menţionat Barna.

Potrivit proiectului de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, pentru care Guvernul urmează să îşi asume răspunderea în Parlament, persoanele care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală cu mai puţin de 90 de zile înaintea datei scrutinului îşi vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reşedinţa sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile, iar în acest caz, cetăţenii vor vota pe lista suplimentară, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel