Berbeceanu, pus să facă șpagatul între două scaune
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Val Vâlcu
WhatsApp
Investire Traian Berbeceanu  Foto: Crișan Andreescu
Investire Traian Berbeceanu Foto: Crișan Andreescu
Traian Berbeceanu, să nu se amăgească nimeni, n-ar fi ajuns prefect al Capitalei dacă nu erau alegeri în decembrie. 

Doar nu era să renunțe PNL la un client pe care l-a recompensat cu astfel de sinecuri mandat de mandat, dacă nu cădea, în București, pe locul trei. Cu mari șanse să fie depășit nu doar de PSD și USR, ci și de PMP, sau mai bine spus s-o ia pe coajă cu Cojanu (Gheorghe, fostul prefect-nu aveți de unde să-l știți, e ca Louis de Funès, nevăzut, necunoscut).

Așa că, silit să-și înlocuiască reprezentantul în teritoriu, Orban a folosit încă odată strategia ”Nicușor Dan”. Berbeceanu, o legendă a presei hashtag și a electoratului mobilizat de aceasta, a fost chemat sub flamurile PNL. USR va evita să-l critice, după ce i-a ridicat statuie, PSD nu are voie să sufle (corupților, nu vă luați de Corado Catani), iar PMP-ului i se va bate obrazul (Băsescu, tu ai pus-o pe Alina Bica).

Dacă lucrurile merg bine, poate fi construită o imagine care să concureze cu cea a lui Arafat. Tot a vrut PNL să-l schimbe, după ce a venit la putere, iată că va avea și cu cine-prefectul de fier din Capitală. Dacă nu merg bine, nu-i de la noi. Un tehnocrat, asta e, am încercat, nu a mers, el singur poartă răspunderea, nu voi l-ați vrut?

Oricum, nu mai contează, după alegeri. Iar alegerile sunt tot ce contează, acum. De asta și măsurile contradictorii, care se bat cap în cap fiindcă încearcă să mulțumească ambele tabere: și pe cei care se tem de COVID și vor să fie strâns șurubul, și pe cei cărora puțin le pasă și ar vrea relaxare totală. Că și de la unii și de la alții se așteaptă voturile, trebuie păcăliți și unii și alții. A mai fiuncționat, odată, această strategie,  când PNL a dat jos guvernul Dăncilă promițând USR-ului vot în două tururi și UDMR-ului status quo.

La cine s-a referit când a spus ”noi așa am apreciat”?

Practic, Berbeceanu e pus să facă șpagatul între două scaune. Trebuie să-i mulțumească pe unii și să nu-i supere pe alții. Cum? De exemplu închizând parcurile la zece noaptea, în vreme de iarnă, când oricum nu mai stă nimeni în frig, sub castani, ca vara sub umbrelă, la Neversea. Chiar să fie adevărat ce spunea prefectul PNL când și-a anunțat intenția (mulți tineri se adună noaptea etc) nu e greșit să închizi parcul, unde stăteau în aer liber? Și să-i obligi să se înghesuie pe la unul sau la altul, în casă... Nu-mi vine să cred că un polițist a venit cu ideea asta și nu un politician. Când spunea ”noi așa am apreciat”, poate se referea  la noi PNL, sau la noi, eu și Manciu. Doar n-a ajuns, deja, la pluralul majestății?

Dacă Mircea Badea făcea șpagatul în direct ca să-și distreze publicul, Berbeceanu e pus să facă șpagatul pentru a distracția lui Orban din 6 decembrie. După cum s-a văzut la primele ieșiri publice, ori e un om învățat cu disciplina, fie și de partid, ori nu înțelege nimic, ori îi place.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel