Boris Johnson, plan ca în anii 1930 pentru redresarea economiei
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Boris Johnson vrea să se inspire din Roosevelt pentru relansarea economiei Regatului Unit. Un plan din anii 1930. 

Prim-ministrul conservator Boris Johnson a declarat luni că şi-ar dori să se inspire de la preşedintele american Franklin D. Roosevelt - care a aplicat 'New Deal' în anii 1930 - pentru a relansa economia Regatului Unit, afectată sever de pandemia de COVID-19, potrivit AFP şi Reuters, scrie Agerpres. 

'Cred că acum este momentul unei abordări 'rooseveltiene' în Regatul Unit', a declarat Johnson la Times Radio, referindu-se la politica de relansare prin cerere şi intervenţia statului realizată după Marea Depresiune din anilor '30.

Milioane de lire în serviciile publice



Premierul s-a exprimat înaintea unui discurs în care urmează să anunţe un program de investiţii masive în infrastructurile ţării. În cadrul campaniei sale electorale, el s-a angajat deja să injecteze milioane de lire în serviciile publice.

'Ceea ce vom face în lunile următoare este de a dubla programul nostru iniţial, care s-a concentrat pe investiţii, în beneficiul infrastructurilor, educaţiei şi tehnologiei pentru a unifica ţara', a declarat liderul conservator.

Acest program cuprinde în special un plan de reconstrucţie a şcolilor dotat cu un miliard de lire (aproximativ 1,1 miliarde de euro), preconizat să înceapă în 2020/2021 şi se va concentra într-o primă etapă pe 50 de proiecte.

Revenire după austeritate 



Ministrul de finanţe va prezenta bugetul în toamnă, a explicat Boris Johnson, asigurând că nu va exista o revenire la austeritatea cunoscută de către britanici cu zece ani în urmă, când conservatorul David Cameron era la putere.

Izolarea strictă în contextul epidemiei de COVID-19 a dus la o scădere cu 20,4% a Produsului Intern Brut (PIB) britanic doar în luna aprilie, un record istoric. Fără un ajutor suplimentar de la stat, rata şomajului ar putea atinge niveluri care nu au mai fost înregistrate din anii 1980, depăşind vârful de 3,3 milioane înregistrat în 1984, a semnalat duminică The Observer, citând o analiză a Bibliotecii Camerei Comunelor.

'Cred că oamenii simt instinctiv că va fi dificil să depăşim această' perioadă, a declarat Boris Johnson. 'Am văzut o scădere puternică a PIB-ului nostru şi toată lumea înţelege că până când vom trece de ea va fi o perioadă dificilă, dar Regatul Unit este o economie incredibil de dinamică şi rezistentă şi noi vom depăşi cu bine' această situaţie, şi-a exprimat încrederea Johnson. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel