Brexit: Un acord între Londra şi UE este posibil în această săptămână, apreciază şeful diplomaţiei irlandeze
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Londra şi Uniunea Europeană ar putea ajunge în această săptămână la un acord cu privire la Brexit, a apreciat luni, la Luxemburg, ministrul de externe irlandez Simon Coveney, după ce în weekend au avut loc negocieri intense asupra problemei frontierei irlandeze post-Brexit, transmite dpa.

Speranţele în ajungerea la un acord între Londra şi Bruxelles au sporit în urma întâlnirii între premierii britanic şi irlandez, citează Agerpres.

În absenţa convenirii unui acord până la 19 octombrie, o lege adoptată în septembrie îl obligă să solicite o amânare de trei luni a Brexitului în lipsa unui compromis. Boris Johnson a repetat categoric că nu va cere amânarea, dar lucrurile continuă să fie neclare asupra manierei în care premierul britanic va acţiona în continuare.

Un acord este posibil şi este posibil în această lună, poate chiar săptămâna aceasta. Dar încă nu am ajuns acolo, a declarat Coveney înaintea reuniunii Consiliului Afaceri Externe al UE.

Trebuie să fim prudenţi, aceasta este o treabă uşoară, a continuat el.

Londra şi Bruxellesul nu reuşesc să ajungă la un numitor comun asupra manierei de a se evita, după Brexit, o revenire la o frontieră fizică între provincia Irlanda de Nord (ce face parte din Regatul Unit) şi Republica Irlanda, care va rămâne membră a UE, şi de a se menţine astfel pacea pe insula Irlanda.

Discuţiile continuă luni, la Bruxelles, între cele două echipe de negociere, conduse de Michel Barnier, de partea UE, şi de Stephen Barclay, de partea Regatului Unit.

Cu cât vorbim mai puţin acum, cu atât mai bine, a adăugat Simon Coveney, subliniind că echipele de negociere au nevoie de timp şi spaţiu pentru a-şi face munca.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson a afirmat luni că discuţiile cu UE privind un acord de divorţ rămân constructive, dar încă este mult de lucru. El a menţionat că Londra doreşte progrese cât mai rapid posibil, deşi ambele părţi se află sub presiunea timpului înaintea Summitului UE care începe joi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel