Câciu, semnal de alarmă: Suntem la limită. Pericol de recesiune economică GRAVĂ
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Economistul Adrian Câciu trage un semnal de alarmă cu privire la evoluţia economică a României şi la efectele crizei coronavirus.

"Avem patru trimestre de cădere consecutivă. Două deja constatate (trimestrul II cu o contractie de 10,2%, trimestrul III cu o contractie de 6,1%) și două prognozate de către Comisia Europeană, respectiv contracție de 7% pe trimestrul IV 2020 și de 6,2% în trimestrul I 2020.

Deși pentru mulți pare că există recesiune tehnică, nu este vorba de așa ceva. Este însă foarte probabil, dacă prognoza se înrăutățește, să intrăm în recesiune economică gravă. Deocamdată suntem în cvasirecesiune, în sensul în care avem semnalele, suntem la limită, deficitele nu ne permit mișcări bruște, datoria publică este la limită și nu iau în calcul în această limită importul de recesiune din Europa, recesiune care va fi automat declanșată de noul lockdown din Uniunea Europeană", anunţă Adrian Câciu.

Câciu: Nu ne mai permitem toleranță pentru furt

"O cădere a PIB-ului trim. IV în Uniunea Europeană ne conduce direct către înrăutățirea indicatorilor pe trimestrul I 2021 la nivel național și la un PIB Trim II 2021 negativ. Ce vreau să spun arătând aceste date: Din acest moment, orice măsură economică pe plan național trebuie tratată cu foarte multă rațiune și fără emoție sau fără scopuri electorale în spate. Toate veniturile bugetare trebuie maximizate. Rău platnicii au de ales, ori plătesc ori sunt eliminați urgent din piața. Evazioniștii la fel. Nu ne mai permitem toleranță pentru furt.

Pe de altă parte, risipa bugetara trebuie să dispară. Iar pentru asta, digitalizarea dar și o gestiune bugetară mai eficientă sunt imperios necesare", subliniază economistul Câciu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel