Când se plantează pomii fructiferi. Care este temperatura optimă. Prof. dr. Florin Stănică, explicații
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Prof. dr. Florin Stănică, profesor la Facultatea de Horticultură și prorector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, a explicat când ar trebui să fie plantați pomii fructiferi și care este temperatura optimă.

"Pomii se pot planta atunci când pământul nu este îngheţat şi temperatura aerului este pozitivă, astfel încât rădăcinile pomilor să nu înghețe. Pomii se pot planta dacă se îndeplinesc aceste condiții minimale, chiar în luna ianuarie sau februarie. Nu contează atât de mult perioada calendaristică", a explicat prof. dr. Florin Stănică pentru DCNews.

"Toamna, după căderea frunzelor, cel mai indicat sezon pentru plantare"

"Teoretic, cel mai indicat sezon pentru plantarea pomilor şi arbuştilor fructiferi, dar şi al arborilor sau arbuștilor ornamentali, este toamna, după căderea frunzelor - sfârşit de octombrie, început de noiembrie. Toamna, cu cât mai devreme, cu atât mai bine.

Pentru că noi, acum, suntem în primăvară, sintagma este de asemenea "cu cât mai devreme, cu atât mai bine" pentru că după plantare rădăcinile pomilor trebuie să înceapă să crească, să asigure ancorarea și să înceapă să absoarbă apă și substanțe nutritive. Toate acestea înainte de a veni căldura, care aduce cu sine deficitul hidric și poate să facă pomii să sufere.

Practic, dacă avem pământul dezgheţat, zvântat şi temperatura solului este pozitivă (5-6 grade), se poate planta. Minimul biologic al pomilor este de 7 grade Celsius. Atunci când solul are o temperatură mai mică de 7 grade, pomii sunt în repaus. Când temperatura solului creşte peste 7 grade, rădăcinile pomilor încep să fie active, încep să crească, să absoarbă apă şi substanţe minerale, să alimenteze mugurii care se umflă şi pornesc în vegetaţie", a mai spus prof. dr. Florin Stănică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel