Caz Timișoara - deratizare sau dezinsecție. ISU Banat, primele declarații OFICIALE - live text
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Doi copii și mama unuia dintre ei au murit la Timișoara. Alți trei copii sunt internați la spital. Conform datelor inițiale, blocul în care locuiesc cu toții a fost deratizat recent. Primele declarații oficiale vor fi făcute, luni, de la ora 16.00, într-o conferință de presă.

ISU Banat a anunțat organizarea unei conferințe de presă, luni, 19 noiembrie, începând cu ora 16:00. Raed Arafat a anunțat, în contextul în care doi copii și mama unuia dintre ei au murit după ce au prezentat simptomele unei intoxicații, că blocul a fost evacuat, iar locatarii vor fi duși la spital pentru investigații. Persoanele care nu au simptome vor fi cazate în altă parte.

Cele mai importante declarații din cadrul conferinței de luni vor fi prezentate, în format LIVE TEXT, pe DCNEWS.RO.

"Până la această dată ştim că avem 3 decese, 2 minori şi un adult. Am convocat comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă. 

S-au luat următoarele măsuri: 

- evacuarea tuturor locuitorilor

- evaluarea stării de sănătate a acestora şi relocarea lor în alte imobile 

- centralizarea datelor pe care le avem despre acest caz. 

Astăzi am primit sesizare privind decesul a trei persoane la locaţie. Efectuăm o primă cercetare pentru a identifica clasa de substanţe. La faţa locului sunt 200 de apartamente, s-au evacuat persoane de la etajele 3,4 şi şase. 

Pe casa scării între etajele 3 şi 4 s-a constatat prezenţa slabă a unei substanţe neurotoxice. La unele apartamente s-a înregistrat un nivel slab al substanţei, dar la altele un nivel mediu. În procesul verbal făcut de firma care a făcut deratizarea s-a constatat că s-au folosit mai multe substanţe. Activitatea desfăşurată de firmă pe 14 noiembrie a fost realizată în baza unui acord cu asociaţia de proprietari. Nu s-au folosit substanţe radioactive. Nivelul cel mai ridicat de substanţe a fost identificat la nivelul etajelor 3 şi 4. 

Am luat măsura evacuării imobilului, transportul persoanelor către spitale şi continuarea ventilării spaţiilor afectate", au transmis reprezentanţii ISU. 

"S-a mai identificat două locaţii în Timişoara unde s-a mai făcut această deratizare, dar momentan nu avem indicii că acolo ar fi alte victime. Se iau măsuri pentru ventilarea acelor spaţii. Este vorba de două unităţi de alimentaţie publică, un club şi un restaurant. Momentan am identificat cantitativ substanţele folosite, vom vedea alte rezultate în ancheta ulterioară. Astăzi s-a identificat o substanţă neurotoxică, nivel slab pe etajul 4, nivel mediu pe etajul 3", au mai spus cei de la ISU Timiş. 

"Substanţele utilizate trebuie să fie avizate sanitar, fito-sanitar şi vom verifica asta. Vom merge şi la firma care a utilizat substanţele pentru a verifica spaţiile de depozitare. Nu pot să fac alte afirmaţii în acest moment. În primul rând, această firmă trebuia să anunţe populaţia şi trebuie să verificăm dacă asta s-a întâmplat. A fost greu astăzi să ne desfăşurăm activitatea, deoarece firma şi administratorul firmei, inclusiv administratorul blocului, au fost interogaţi de poliţie. Activitatea noastră a fost astfel îngreunată. Firma trebuia să anunţe dezinsecţia. Locatarii vor fi transportaţi la locurile de cazare pe care le vom verifica din punct de vedere sanitar. În legislaţie se menţionează anunţarea populaţiei", au transmis şi cei de la DSP Timiş. 

"Primele măsuri au fost de conservare, am vrut să eliminăm eventuale suspiciuni cu privire la persoane sau unităţi comerciale. Am stabilit că este vorba de o societate care a efectuat deratizare, am identificat şi alte două locaţii în care s-au făcut astfel de deratizări. Prea multe detalii despre anchetă nu pot face publice, pentru că este în derulare. S-a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă", a declarat şi reprezentantul IPJ Timiş. 

"Acum sunt internaţi 3 adulţi la spitalul Judeţean din Timişoara: soţul pacientei decedate şi încă 2 adulţi. Soţul femeii decedate nu este în stare gravă, dar condiţia sa poate evolua având în vedere modul în care au evoluat simptomele soţiei. Sunt simptome digestive, care nu anunţă nimic foarte grav. Problema este şi cu adresele din buletin. Cu excepţia persoanei decedate nu am avut de la această adresă alte solicitări. Mi-e greu să spun dacă au mai fost apeluri la 112 de acolo. Simptomatologia celor doi minori decedaţi a fost diferită. Pentru unul cauza stopului respirator ar fi fost obstrucţia căilor aeriene, pentru celălalt diabet. Simptomele sunt diferite în funcţie de vârstă, aşa că până azi  nu s-a putut face legătura între aceste evenimente", a declarat şi unul dintre medicii Spitalului Judeţean Timiş. 

Revenim!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel