Ce este „happy hypoxia” provocată de COVID-19. Radu Țincu: Suntem surprinși. Imaginile tomografice sunt catastrofale
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Radu Țincu, medic primar în secția ATI de la Spitalul Floreasca, a explicat ce înseamnă „happy hypoxia” provocată de COVID-19 și cât de periculoasă poate fi, chiar dacă de multe ori nu prezintă simptome la început. 

Medicul Radu Țincu susține că pacienții cu „happy hypoxia” nu au niciun fel de semnal, nu-și dau seama ce se întâmplă în interiorul organismului lor și tocmai asta este „parșivitatea, viclenia” acestui virus. Starea pacientului se agravează brusc, iar pacienții ajung să fie intubați.

”În momentul în care îi monitorizăm, vedem că au un deficit în saturația oxigenului, o scădere a acestei saturații. Vin cu saturații de 65-70 la sută, fără să aibă neapărat o simptomatologie alarmantă. În mod normal, la un pacient care are o saturație atât de mică, ne așteptăm să resimtă mult mai acut lipsa de oxigen decât o face în realitate. Este ceea ce se numește „silent hypoxia” (hipoxia tăcută) și „happy hypoxia”. Este o hipoxie care nu-ți creează niciun fel de simptom decât în momentul în care ajungi să fii intubat. Este un prag foarte labil între momentul în care ai această saturație - pe care o suporți foarte bine - și momentul în care ajungi să fii intubat. Suntem surprinși, vă spuneam, că acești pacienți au o simptomatologie foarte redusă comparativ cu starea lor, pe de o parte, iar pe de altă parte, imaginile tomografice sunt catastrofale, este o afectare pulmonară bilaterală, cu afectări de peste 50-60-70 la sută din ambele câmpuri pulmonare.

Dacă am compara altă infecție pulmonară care ar determina același grad de desaturare, pacientul ar fi mult mai simptomatic. Aici este partea interesantă pe care SARS-CoV-2 o determină: pacientul are afectare pulmonară de peste 70 la sută, bilaterală, dar nu resimte acest lucru decât atunci când se produce căderea bruscă ce duce la intubare și ventilare mecanică a acestor pacienți.”, a explicat Radu Țincu pentru Digi24.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel