Ce se întâmplă în organism dacă mănânci un castron de cereale zilnic
Data publicării:
Autor: Georgiana Ioniță
WhatsApp
Un castron de cereale, mâncat zilnic, ar putea avea efecte miraculoase asupra memoriei, spune un nou studiu.

Pierderea memoriei este una dintre cele mai frecvente tulburări cognitive cu care se confruntă persoanele de peste 65 de ani. Deși multe dintre corelații nu au fost încă determinate, dieta pare să fie cea mai bună modalitate de a tempera procesele degenerative. Și un nou studiu constată că un bol de cereale ar putea fi medicamentul potrivit pentru memorie, notează Theladders.

Cercetătorii de la Sydney University of Technology au dezvăluit recent utilitatea fructelor, legumelor și cerealelor bogate în cereale în lupta noastră continuă împotriva declinului asociat vârstei.

În analiza lor longitudinală a 139.000 de participanți, publicată în Jurnalul Internațional de Sănătate Publică, a fost stabilită cu succes o asociere între grupurile de alimente, pierderea de memorie, bolile cardiace comorbide și diabetul (ambele tip 1 și 2).

"Intervenția dietetică în prevenirea și gestionarea bolilor cronice, luând în considerare faptul că populațiile mai în vârstă se confruntă adesea cu multiple afecțiuni cronice, este o adevărată provocare", a explicat co-autorul studiului, Dr. Xiaoyue Xu într-un comunicat de presă.

„Pentru a obține cele mai bune rezultate pentru îmbătrânireasănătoasă a populației, sunt esențiale dovezi științifice care susțin o intervenție dietetică eficientă în prevenirea și gestionarea afecțiunilor cronice care apar simultan", a mai spus el.

Cercetătorii au căutat să distingă valoarea alimentare pentru persoanele deja înaintate în vârstă. Printre octogenari, consumul unui bol de cereale a prevenit apariția pierderii de memorie și a bolilor comorbe.

„Consum mare de fructe, legume și alimente bogate în proteine asociate cu șanse mai mici de pierdere a memoriei. Consumul mare de fructe și legume este asociat, de asemenea, cu șanse mai mici de boli cardiace comorbide (p ≤ 0,001). Oamenii cu vârsta ≥ 80 de ani cu un consum redus de cereale au avut cele mai mari șanse de pierdere a memoriei și boli cardiace comorbide decât oamenii din alte grupe de vârstă ", au explicat autorii în noua lucrare.

Chiar și pe termen scurt, studiile efectuate anterior au arătat cum consumul unui bol de cereale pe zi îmbunătățește performanța pe parcursul săptămânii și scade riscul deficitului de concentrare. Autorii noului raport subliniază necesitatea unui echilibru dietetic indiferent de vârstă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel