Cercetătorul Vânătoru, înlăturat de la Banca de Gene. Petre Daea, culisele mișcării: Asta e MIZA!
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Petre Daea - Costel Vanatoru
Petre Daea - Costel Vanatoru
Petre Daea a comentat decizia Guvernului Orban de a-l demite de la conducerea Băncii de Resurse Genetice Vegetale - pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale pe cercetătorul Costel Vânătoru. 

Fostul director al AFIR, Adrian Chesnoiu, a fost delegat joi la Banca de resurse vegetale din Buzău, instituţie subordonată Guvernului înfiinţată în luna septembrie a.c., înlocuindu-l pe cercetătorul Costel Vânătoru, cel care fusese detaşat timp de un an de la Staţiunea de cercetări legumicole Buzău pentru implementarea acestui proiect. Scopul acestei Bănci de gene de la Buzău, practic o bancă de seminţe de plante autohtone, este de a proteja 10.000 de soiuri de legume, plante medicinale şi aromatice pe cale de dispariţie. Decizia a fost comentată, pentru cititorii DC News, de către Petre Daea, ministrul Agriculturii în Guvernul PSD, cel care a insistat pentru realizarea acestui proiect.

"Şi pe mine m-a surprins această decizie, dar eu cred că Banca de Gene nu se va stinge. Acolo a fost o mişcare pentru a lovi doi oameni: să-l lovească pe cel de la AFIR, să scape de directorul general de acolo, un director cu rezultate foarte bune la agenţie şi, evident, să-l lovească pe acest cercetător formidabil pe care-l are ţara, Vânătoru. Şi au găsit această soluţie legală ca să facă această mutare, pentru că alta nu le permitea legea. Iată că secvenţe din acestea de lipsă de interes pentru ţară le întâlnim, din nefericire, zilnic", a declarat Petre Daea. 

"Păcat. Sunt lucruri atât de mici, încât este jenant să le şi prezinţi în spaţiul public"

Întrebat cât de important era ca Vânătoru să se afle la cârma acestui proiect, Petre Daea a răspuns: "Vă daţi seama că, la Banca de Gene, un cercetător cum este Costel Vânătoru, care se afla în plină activitate, e în suc propriu acolo. E adevărat că şi în Chesnoiu, ca manager, am încredere. Am şi avut o discuţie cu amândoi astăzi, i-am rugat să ţină aproape, pentru că dincolo de această mişcare a interesului de moment, nu poate să pună oprelişti acestui proiect extrem de important pentru ţară. E regretabil că se apelează la aceste măsuri şi la aceste metode care, pe de o parte, fac rău ţării şi, pe de altă parte, demonstrează lipsa de viziune a celor care se dedau la astfel de acţiuni. 

E proiectul lui de suflet, vă daţi seama că el nu se va putea dezlipi niciodată. E adevărat, însă, că nu are această posibilitate juridică să conducă. Am vorbit, aşa cum spuneam cu amândoi. Am vorbit cu Chesnoiu pe care eu îl apreciez foarte mult şi-l apreciez şi pe Vânătoru la fel de mult. Le-am spus să ţină aproape şi să nu dea din mână aceste proiect extrem de important pentru ţară. Păcat. Sunt lucruri atât de mici, încât este jenant să le şi prezinţi în spaţiul public. Sunt de un nivel atât de scăzut încât mi-e greu să găsesc logica. Dar această logică se înscrie în ceea ce spuneam anterior, în dorinţa lor de a schimba oamenii şi caută soluţiile legale să o facă". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel