Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642
sau la adresa de e-mail [email protected]
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
DCNewsTV.ro -  Live  |  Video  |  Înregistrări
Stiri
 
13 dec 2019 / 11:50
Charles Michel, preşedintele Consiliului European, speră la un Brexit rapid
Charles Michel şi-a exprimat speranţa cu privire la ''o ratificare rapidă de parlamentul britanic'' a acordului de retragere negociat de Londra şi Uniunea Europeană.

După victoria clară obţinută de premierul britanic Boris Johnson în alegerile parlamentare desfăşurate joi în Regatul Unit, Uniunea Europeană s-a declarat pregătită pentru negocierea viitoarei sale relaţii cu Londra, d, transmit Reuters şi AFP.

''Noi suntem pregătiţi. Ne-am definit priorităţile'', a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, vineri, la sosirea la cea de-a doua zi a Summitului UE de la Bruxelles, prima reuniune de acest fel pe care o prezidează fostul premier belgian.

Charles Michel şi-a exprimat speranţa cu privire la ''o ratificare rapidă de parlamentul britanic'' a acordului de retragere negociat de Londra şi Uniunea Europeană, ''pentru a putea apoi începe în linişte, dar cu o mare hotărâre, negocierea asupra etapei următoare''. Europenii vor veghea mai ales la ''integritatea pieţei interne'' şi la garantarea unor ''reguli de joc echitabile'' între cele două părţi.

Urmează negociri intense

 

Boris Johnson a repurtat o victorie fără dubii în alegerile parlamentare din Regatul Unit, care îi va permite să-şi onoreze promisiunea de ieşirea a ţării sale din Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020.

Liderii Celor 27 urmează să îl mandateze vineri pe negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, să negocieze viitoarea relaţie comercială cu Londra. Potrivit celei mai recente versiuni a proiectului concluziilor Consiliului European, consultată de AFP, liderii UE27 îşi vor reafirma sprijinul pentru o ''retragere ordonată'' a Regatului Unit ''pe baza acordului'' semnat de premierul Boris Johnson la summitul precedent, din luna octombrie.

Ei vor pleda pentru o ''viitoare relaţie pe cât de strânsă posibil cu Regatul Unit'', subliniind că aceasta ''va trebui să se bazeze pe un echilibru între drepturi şi obligaţii şi să garanteze reguli de joc echitabile'' în materie de concurenţă.

Acordul privind Brexit

 

Acordul privind retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană prevede o perioadă de tranziţie până la 31 decembrie 2020, timp în care britanicii vor continua să aplice regulile europene. Majoritatea experţilor se tem însă că această perioadă va fi insuficientă pentru a negocia viitoarea relaţie între UE şi Londra.

Potrivit rezultatelor oficiale parţiale, în urma scrutinului desfăşurat joi Partidul Conservator a obţinut 364 de mandate (în creştere cu 48 faţă de cele deţinute până acum) dintre cele 650 în Camera Comunelor, cu mult peste cele 203 de locuri ale Partidul Laburist, care a pierdut 59 de mandate, menționează Agerpres.

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri