Chirieac: Orban a lăsat România pradă coronavirusului, pentru câteva voturi din diaspora
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Bogdan Chirieac
WhatsApp
FOTO AGERPRES
FOTO AGERPRES
România intră în cea mai gravă criză de la Revoluție încoace, fără un lider politic marcant. Președintele țării trebuie ascultat pentru a avea ca reper ceva din statul român. Problema este că, după ungerea lui Ludovic Orban premier al României, în situația în care ne aflăm este clar că nu la Iohannis se află decizia politică salvatoare.

Dacă din fruntea statului român, cu Orban la timonă, pur și simplu nu ne putem aștepta la nimic bun, poate că a venit vremea ca fiecare dintre noi să devină un lider la locul său de muncă. Doar așa vom supraviețui ca națiune și ca țară.

Nu ne putem baza pe Guvern, dar ne putem baza pe specialiști: dr. Arafat, dr. Rafila, dr. Străinu-Cercel, dr. Moldovan, dr. Tătaru, cei care și-au asumat de la bun început soluțiile salvatoare în această criză trebuie ascultați în continuare.

Pe 10 martie scriam pe dcnews.ro și avertizam la tv că președintele Iohannis trebuie să introducă starea de urgență în Româna, că trebuie închise granițele pentru cetățenii străini. Românii care se întorc acasă, dacă nu pot fi descurajați să mai rămână acolo unde se află aproximativ o lună, trebuie carantinați imediat, vreme de două săptămâni.

Președintele Iohannis declară abia de la noapte starea de urgență, în timp ce Ludovic Orban spera să nu-i supere pe românii din diaspora, care l-au votat masiv anul trecut și întârzie cu măsurile drastice adoptate deja de Italia, Spania, Israel, Cehia, Danemarca, Slovacia, Ungaria și Bulgaria. Probabil că, la ora când scriu aceste rânduri, alte state s-au alăturat deja măsurilor excepționale de carantină. Pentru câteva prezumtive voturi în plus, Ludovic Orban nu a avut niciun scrupul să infecteze România!

În zilele următoare, țara noastră, spun specialiștii, riscă să ia în piept pandemia. Aflu că medicii din toate marile spitale au externat absolut tot ce se putea. Fiecare dintre ei s-a dus la spital cu schimburi și obiecte de toaletă, fiindcă ar putea fi oricând băgați în carantină. Am văzut ce s-a întâmplat cu responsabilitatea polițistului de la Gerota sau cu ce a senatorului PNL, fost amiral. Nu te poți baza pe funcții și grade sau pe cei cu pensii speciale. Într-o asemenea situație fiecare dintre noi poate fi un lider și, din nefericire, chiar un erou acolo unde se află: medicii și personalul medical atunci când vor fi copleșiți de infecție, ziariștii în studiourile tv, care vor continua să emită, în radiouri sau în presa online, care vă vor infoma 24 din 24, așa cum o fac si acum, vânzătorii de la magazinele de alimente sau farmaciștii, sau benzinarii, cei care își vor risca viața fără să aibă niciun privilegiu continuând să-si facă datoria și servind zilnic mii si mii de clienți. Vom fi cu toţii, noi, românii mărunţi, din nou, ca în marile războaie, eroii anonimi care salvează ţara.

Ludovic Orban, obsedat de anticipate și rămânerea la putere cu orice preț, nu a pregătit în niciun fel România pentru urgie. Nu există măști, nu există costume de protecție, nu exită mânuși sau dezinfectanți. Medicamentele s-au evaporat din farmacii. În această situație, fără mijloace elementare de protecție, fiecare dintre noi trebuie să respecte cu sfințenie ceea ce spun specialiștii: să te speli pe mâini și cu leșie dacă nu ai săpun, să porți o eșarfă sau un fular în spațiile publice. Să te autoizolezi îndată ce ai cel mai mic semn de ceea ce ar putea fi cel mai banal guturai.

Aflu că de mâine Calea Floreasca se va închide, iar acolo vor fi instalate corturi militare pentru trierea bolnavilor. La Fundeni sunt deja corturi în curte. Așa se va întâmpla peste tot. Aflu și o veste foarte bună: comandanți militari cu mare experiență și înalt profesionalism vor fi alături de ministrul Vela în coordonarea acțiunilor.

Să fim echilibrați și pragmatici. Guvernului Orban nu ai ce să-i ceri. Tocmai de aceea sunt convins că fiecare dintre noi poate face gesturi ce vor intra, cândva, în istoria acestor vremuri: de la protejarea cu orice preț a bătrânilor noștri și până la protejarea semenilor, chiar cu prețul unor suferințe personale grave sau chiar cu preţul dispariției fizice.

E absurd că vorbim astăzi în România despre măsurile pe care le-ar putea lua Orban pentru salvarea economiei. Suntem prea concentrați să ne salvăm întâi unul pe celălalt ca oameni și ca națiune, iar asta o putem face numai noi, în disprețul total al celor ajunși la putere în urma votului din Parlamentul dominat de PSD.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel