Cîțu crede că rămâne în istorie: Lucrează PERFECT. Reacție după mesajul Băncii Centrale
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Foto Agerpres
Foto Agerpres
Ministrul Florin Cîțu a reacționat după mesajul transmis de Banca Centrală în ceea ce privește economia. 

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat că este prima oară în istorie când politica fiscală şi politica monetară lucrează aproape perfect și că  mesajul dat de Banca Centrală este unul foarte important.

"Pe lângă politica fiscală relaxată acum avem un alt impuls. Avem politica monetară care vine la susţinere şi vă spun că este o armă importantă în a ajuta economia. Pe lângă aceasta, am văzut că deja analiştii, economiştii, au luat în calcul informaţiile din primul trimestru şi dau şanse foarte mari a ceea ce eu spun deja de o lună de zile: o revenire a economiei în V, o revenire în trimestrul III. Şi pe ce mă bazez în trimestrul II: mixul de politică fiscală şi cea monetară. Acest lucru care doar era prezentat teoretic şi îl vedeam scris în ultimii ani de zile în România, cred că este prima oară în istorie când cele două politici, politica fiscală şi politica monetară lucrează, zic eu, aproape perfect. Vă spun, mesajul de astăzi de la Banca Centrală este un mesaj foarte, foarte important. Nu trebuie ignorat pentru că astăzi ne-am asigurat că în trimestrul II avem şanse să ieşim mult mai bine decât estimam acum două luni de zile", a declarat Florin Cîţu, în direct la B1 TV.

Mai mulți bani pentru investiţii decât anul trecut

"La rectificarea bugetară pe care am făcut-o nu am luat niciun ban de acolo. Mai mult, eu cred că este prima rectificare pe care mi-o aduc eu aminte unde au fost bani puşi, la Ministerul Transporturilor, pentru a cheltui mai mult, am mai adăugat un miliard de lei pentru plata facturilor la PNDL. Banii vin din împrumuturi. În acest moment, România are un deficit bugetar, este un lucru pe care îl ştim cu toţii, şi ne împrumutăm, dar ne împrumutăm pentru investiţii. E adevărat că ne împrumutăm şi pentru partea de cheltuieli: salarii, toate facturile, etc.", a completat el.

Deficitul bugetar, finanţat prin emisiuni de obligaţiuni

"Revin la mesajul Băncii Naţionale a României care arată foarte clar că ne-am împrumutat mult mai ieftin de la o zi la alta. Am reuşit, chiar dacă în martie când s-au blocat toate pieţele internaţionale, deci a fost momentul când peste tot în lume se închideau, era o stare de urgenţă, declarată una după alta, şi pieţele financiare s-au gripat, s-au blocat, dobânzile s-au dus sus. Am reuşit, pentru că aveam buffer-ul şi ne-a salvat acel buffer pe care l-am făcut la începutul anului. (...) Şi astăzi Banca Centrală confirmă acest lucru, nu o spun doar eu, confirmă negru pe alb că am reuşit să ne împrumutăm din ce în ce mai ieftin. Ne împrumutăm, dar faptul că am fost un guvern responsabil şi prudent este recompensat de pieţele financiare pentru că altfel, vă spun, în condiţiile în care au existat şi acele discuţii cu agenţiile de rating şi cu deficit mai mare, nu am fi putut să ne împrumutăm de la o zi la alta mai ieftin aşa cum am făcut-o", a adăugat ministrul Finanţelor.

Mesajul lui Mugur Isăreascu

Totul vine în contextul în care guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a anunţat luni că obiectivul imediat al Băncii Centrale rămâne asigurarea lichidităţii necesare finanţării cheltuielilor statului şi economiei reale, în condiţii de stabilitate relativă a cursului de schimb şi de reducere graduală şi sustenabilă a ratelor de dobândă.

"Pentru perioada următoare, obiectivul imediat al Băncii Naţionale a României rămâne asigurarea lichidităţii necesare finanţării cheltuielilor statului şi economiei reale în condiţii de stabilitate relativă a cursului de schimb al leului şi de reducere graduală şi sustenabilă a ratelor de dobândă. Vom urmări evoluţia situaţiei sanitare şi a măsurilor întreprinse de autorităţi, în scopul adoptării deciziilor adecvate. Raportul asupra inflaţiei corespunzător trimestrului I al anului curent va fi dat publicităţii la sfârşitul acestei luni", a afirmat Mugur Isărescu, citează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel