Concedieri Telekom. SNTM protestează vehement: Ceea ce este curios...
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Sindicatul Național Telecomunicații Mobile (SNTM), sindicat reprezentativ la nivelul Telekom Romania Mobile Communications SA (fosta Cosmote), membru al Blocului Național Sindical (BNS), afiliat la Federația Națională a Lucrătorilor din România (FNL), constată „cinismul și nerespectarea legii privitoare la concedierile colective anunțate de gigantul Telekom România”.

Iată ce precizează într-un comunicat: „Deși sindicatul a fost invitat la "informare și consultare" de către Telekom România, nu ni s-a permis accesul deoarece pentru participarea la informare și consultare am fost condiționați cu semnarea unui acord de confidențialitate in valoare de 10.000 Euro de informație, care dacă ar fi fost semnat nu ne-ar fi permis informarea și consultare membrilor noștri în acord cu prevederile statutare și legale.

Ca urmare Telekom România ne-a transmis pe email, să-i spunem "o informare", deși titlul acesteia este notificare, prin care se arata de către aceștia demararea procesului de "reorganizare a Societății în măsură să asigure implementarea și operaționalizarea unei noi scheme organizatorice și funcționale", consecința fiind concedierea unu număr de peste 250 de salariați.

SNTM protestează vehement si consecvent asupra modului în care Telekom România înțelege să respecte prevederile legale privitoare la informare și consultare precum și cele privitoare la concedierile colective.

În contextul în care prin aceeași notificare ni se comunică faptul că "salariaților care ocupă pozițiile care se desființează li se va oferi posibilitatea de a opta pentru ocuparea unor poziții nou create sau a altor poziții vacante ..." echivalează cu un management defectuos la nivelul resurselor umane, deoarece anterior trimiterii "notificării" Telekom România trebuia să fi făcut o evaluare internă și parte din salariați să fie distribuiți pe posturile vacante, pe de o parte, iar pe de altă parte, cinismul situației generat de managementul resurselor umane constă și în faptul că prin aceeași notificare ni se comunică că se vor înființa noi poziții.

(...)  Totodată, notificarea concedierilor colective se referă la o decizie a Directorului General, în situația în care decizia este emisă în baza unei Hotărâri a Consiliului de Administrație, ori acesta hotărâre nu a fost invocată și nu avem cunoștință de existența acesteia, Telekom România încălcând cu perseverenta dispozițiile art. 30 alin. (3) din Legea 62/2011.

Ceea ce este curios, dar și mai principal, îngrijorător, este faptul că Telekom România nu a respectat și nu respectă legislația internă privind informarea și consultarea, respectiv Legea 467/2006 care obligă angajatorii, deci și această companie, să informeze și să consulte salariații, lege care transpune directive ale Uniunii Europene.

Ținând cont de faptul că Telekom România nu a respectat prevederile legale, Sindicatul Național Telecomunicații Mobile România s-a adresat Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale prin nenumărate adrese care nu au primit răspuns nici până în momentul de față, adrese prin care am solicitat comunicarea hotărârilor Consiliului de Administrație sau extras din acestea în acord cu prevederile din Legea 62/2011 (Hotărârile consiliului de administrație sau ale altor organe asimilate acestuia privitoare la probleme de interes profesional, economic și social vor fi comunicate în scris
sindicatului).

(...) Vom apăra membrii SNTM-FNL în toate formele prevăzute de lege”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel