Consilierii municipali PNL propun reconstrucţia monumentului Pache Protopopescu
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Reconstrucţia monumentului Pache Protopopescu şi amplasarea acestuia în piaţa cu acelaşi nume sunt prevăzute într-un proiect de hotărâre iniţiat de grupul consilierilor municipali PNL, proiect care figurează pe ordinea de zi a şedinţei din 17 septembrie a Consiliului General al Capitalei. 

Astfel, monumentul de for public Nicolae Bălcescu (autor Mircea Spătaru) ar urma să fie relocat din Piaţa Pache Protopopescu în bd. Nicolae Bălcescu, între str. Ion Câmpineanu şi str. Dem. I. Dobrescu. Totodată, monumentul Nicolae Bălcescu ar urma să treacă din administrarea Consiliului Local al Sectorului 2 în cea a Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic.

În referatul de aprobare se arată că reconstrucţia monumentelor pierdute este una dintre modalităţile prin care se activează memoria colectivă, un prilej de reflecţie asupra marilor personalităţi istorice care au marcat istoria şi cultura oraşului, dar şi a ţării. Conform aceleiaşi surse, în anul 1903 a fost dezvelit monumentul lui Pache Protopopescu, unul 'dintre cei mai buni primari pe care i-a avut Capitala'. Operă a sculptorului Ion Georgescu, realizat din marmură de Carrara, monumentul a fost amplasat lângă Biserica Greacă, în actualul Parc Izvorul Rece (fosta Piaţa Pache Protopopescu), fiind demolat de autorităţile comuniste în 1948. Pache Protopopescu, fiu de protopop, s-a născut pe 12 ianuarie 1845 în Mahalaua Negustori şi a murit la 23 aprilie 1893. A fost deputat şi membru al Grupului fondator al tezelor Partidului Naţional Liberal.

Primar al Capitalei între aprilie 1888 - decembrie 1891, a schimbat în timpul mandatului său faţa oraşului prin prelungirea bulevardului Academiei spre Cotroceni şi Obor, a introdus iluminatul electric pe acest bulevard şi pe Şoseaua Kiseleff, a construit 28 de şcoli, a pavat străzile. Tudor Arghezi l-a numit 'primul primar bun al Bucureştiului'. Un alt proiect de pe ordinea de zi vizează modificarea amplasamentului pentru monumentul Nelson Mandela, la intersecţia str. Ankara cu str. Sofia (Sectorul 1), faţă de str. Ştirbei Vodă nr. 26-28, prevăzută iniţial. Pe 26 iulie 2018, consilierii generali ai Capitalei au aprobat un proiect privind realizarea obiectivului de investiţii statuie/ ansamblu monumental Nelson Mandela.

Acesta urmează să fie realizat în urma organizării unui concurs de soluţii de către Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic. Proiectul a fost adoptat în contextul în care în iulie 2018 Africa de Sud a marcat centenarul naşterii lui Nelson Mandela (n. 18 iulie 1918 - d. 5 decembrie 2013), fost preşedinte al Africii de Sud între anii 1994 - 1999. 'Adversar al apartheidului, Mandela a fost primul preşedinte al Africii de Sud ales prin vot universal, într-un scrutin larg reprezentativ şi cu participare multirasială. Guvernarea lui Mandela s-a axat pe dezmembrarea moştenirii apartheidului, prin combaterea rasismului instituţionalizat, a sărăciei şi a inegalităţii şi promovarea reconcilierii rasiale', se arăta în expunerea de motive. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel