Vulpescu: Bătălia în postări și "#". ”Brâncuși e al tău”, doar un mit. La cum ne comportăm, e al NIMĂNUI
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Ionuț Vulpescu, ministru PSD al Culturii, a scris un mesaj cu ocazia împlinirii a 145 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși.

"Dacă Brâncuși e scump, să fie al lor. Cu oseminte cu tot. Dacă e geniu, e al nostru, și ne vom bate până la ultima Cumințenie pentru el.

Sunt azi 145 de ani de la nașterea lui Brâncuși. Celebrăm „fatidic”: oamenii noștri sunt fie sfinți, fie marginali, iar dacă alegem să îi glorificăm, o facem doar ca să ne martirizăm pe noi înșine: suntem „săraci”, „neștiutori”, dezavantajați. Tăiem panglici și rostim speech-uri mai mult sau mai puțin asemănătoare, căci bătălia în postări și "#" face sărbătoarea mai puternică. Adevărul e că îl celebrăm pe Brâncuși în același fel în care celebrăm Ziua Culturii. Ne agităm o dată pe an și apoi se așterne o tăcere incomensurabilă cu privire la subiect până anul următor, când sună gongul pentru fracuri, ceremonii și vernisaje. Drama e că ”Brâncuși e al tău” este doar un mit. La cum ne comportăm, Brâncuși e al nimănui. A plecat dintre noi și dacă s-ar întoarce ne-ar găsi, vorba lui, mai săraci decât ne-a lăsat. Și tot mai prostiți, acum de o guvernare de dreapta care ne oferă un tablou în care Cultura nu se va mai descurca în scurt timp decât cu voluntari", a scris Ionuț Vulpescu pe pagina de Facebook.

"De ziua lui, românii altruişti să îşi ia banii înapoi, sărăcia să ne fie consolare şi ignoranţa, mângâiere"

"În rest, problema românească în domeniu este cât de îmbrăcată trebuie să fie o statuie, nu ce fonduri există pentru ea, pentru statuie, asta în cazul în care mai avem statuia.

Ne pricepem la frumos, ideologii şi calitatea vieţii, suntem naţionalişti dacă e ceva de revendicat, dadaişti când nu ne împăcăm cu coerenţa şi consecvenţa faptelor, suprarealişti o dată la patru ani când promitem, vorba premierului Cîţu, un buget în programul electoral dar oferim altceva când ajungem la guvernare, şi futurişti, când ne place viteza, și o rupem la fugă dacă cineva ne trage la răspundere mai mult decât este cazul. Iar cazul este acela de a fi discret, și cel mult aluziv. În tot acest avangardism, Brâncuşi a fost, pe rând, în buzunarul nostru, pe Facebook, la primărie; n-a ajuns însă în patrimoniul României şi nici al UNESCO.

Așa că, de ziua lui, românii altruişti să îşi ia banii înapoi, sărăcia să ne fie consolare şi ignoranţa, mângâiere. Al cui ziceaţi că e Brâncuşi?", a completat el.

Constantin Brâncuşi s-a născut pe 19 februarie 1876, la Hobiţa, și a murit pe 16 martie 1957, la Paris.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel