Copenhaga doreşte să-i priveze de naţionalitatea daneză pe jihadiştii care au luptat în Siria şi în Irak
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Copenhaga a anunţat luni că doreşte să-i priveze de naţionalitatea daneză pe jihadiştii care au plecat să lupte în străinătate pentru a-i împiedica să revină pe teritoriul naţional, după ofensiva Turciei în nordul Siriei care i-a forţat pe combatanţii grupării Statului Islamic să părăsească regiunea, notează AFP şi Reuters. 

Danemarca va accelera adoptarea unei legi care să permită statului să retragă cetăţenia daneză persoanelor cu dublă naţionalitate care au plecat să lupte în străinătate în cadrul unor grupări militante precum Statul Islamic în Siria şi Irak, a declarat luni premierul danez Mette Frederiksen.

'Aceşti oameni au întors spatele Danemarcei şi au luptat violent împotriva democraţiei noastre şi împotriva libertăţilor noastre. Ei constituie o ameninţare pentru securitatea noastră. Ei sunt indezirabili în Danemarca', a subliniat prim-ministrul danez într-un comunicat. Guvernul social-democrat, susţinut de toate partidele în Parlament cu excepţia stângii, intenţionează să-i priveze de naţionalitatea daneză pe acei rezidenţi care au dublă cetăţenie şi se află în străinătate.

Această deposedare de cetăţenie s-ar produce printr-o simplă decizie administrativă, în condiţiile în care până în prezent era necesară decizia unui judecător. Proiectul de lege urmează să facă obiectul unei proceduri de examinare parlamentară 'rapidă' şi ar putea fi adoptat în termen de o lună. Autorităţile estimează la cel puţin 158 numărul danezilor care s-au alăturat grupărilor islamiste în Siria şi în Irak din 2012, dintre care 27 se află în continuare în zona de conflict, potrivit Reuters.

Toţi cei 27 sunt rezidenţi danezi, dar nu este clar câţi dintre ei au şi cetăţenia unei alte ţări. Copenhaga consideră că 12 jihadişti de naţionalitate daneză sunt în prezent încarceraţi. În martie, guvernul precedent anunţase un acord pentru privarea de naţionalitatea daneză a copiilor născuţi în străinătate din părinţi jihadişti danezi. Şi alte ţări europene au anunţat că vor să-i priveze de cetăţenie pe acei rezidenţi cu dublă naţionalitate care au luptat în grupări islamiste în Siria şi Irak.

Europenii reprezintă circa o cincime din cei 10.000 de combatanţi ai Statului Islamic deţinuţi în Siria de către miliţiile kurde care se confruntă în prezent cu o ofensivă turcă împotriva lor. În cazul în care kurzii ar trimite în luptă gărzile care păzesc închisorile unde se află jihadiştii, aceştia ar putea evada. Statele europene încearcă să accelereze un plan de relocare a mii de jihadişti străini ai Statului Islamic din închisori siriene în Irak, în timp ce operaţiunea turcă în nordul Siriei a sporit riscul ca jihadiştii care scapă să revină acasă, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel