Coreea de Nord nu va participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Autoritățile de la Phenan anunță că, din cauza temerilor privind pandemia de coronavirus, Coreea de Nord nu va participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Coreea de Nord a anunțat că nu va participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo din cauza îngrijorărilor legate de coronavirus, în timp ce Coreea de Sud spera ca, în cadrul competiției, anumite relații bilaterale să fie restabilite între cele două state din peninsula Coreea.

Într-o declarație de luni, site-ul Ministerului Sportului din Coreea de Nord a precizat că, după discuții, Comitetul Olimpic al țării a decis să nu participe la Jocurile din acest an „pentru a proteja jucătorii de criza mondială de sănătate publică cauzată de COVID-19”. Este prima astfel de decizie de când Coreea de Nord nu a participat la Jocurile Olimpice de vară în anul 1988, atunci când a boicotat Seoul, în timpul Războiului Rece.

Sudul spera la o relansare a relațiilor

Președintele sud-coreean Moon Jae-in spera că cele două țări, aflate în război din punct de vedere tehnic, după ce conflictul din 1950-1953 s-a încheiat cu un armistițiu, nu un tratat de pace, ar putea să-și îmbunătățească relațiile în cadrul unor discuții de la Tokyo.

Retragerea Phenianului din competiție este, de asemenea, un obstacol pentru planurile convenite la un summit din 2018 între Moon și liderul nord-coreean Kim Jong Un, de a încerca să găzduiască, în cadrul unui eveniment reunit, Jocurile Olimpice din 2032.

Ministerul Unificării din Coreea de Sud, responsabil cu afacerile intercoreene, a declarat marți că Seul spera ca Jocurile Olimpice de la Tokyo să fie o șansă de a „încuraja pacea și reconcilierea dintre cele două Corei”, precizează AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel