Corina Crețu, veste proastă de la Bruxelles pentru români: E marele meu regret
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Europarlamentarul Pro România Corina Crețu a vorbit despre situația din România în Sănătate.

”Acum un an anunțam investițiile europene din domeniul sănătății în România pentru actuala perioadă de finanțare (Cadrul Financiar Multianual 2014-2020), care au fost incluse în Programul Operațional Regional și în Programul Operațional Competitivitate. Sunt dovezi ale faptului că, dacă sunt atrase, fondurile europene contribuie cu adevărat la îmbunătățirea vieții cetățenilor - inclusiv în domeniul sănătății.

Din păcate, în ciuda acestor investiții, în România sănătatea continuă să fie prea puțin o prioritate. Altfel nu îmi pot explica lentoarea cu care statul s-a mișcat, spre pildă, în privința spitalelor regionale.


Dintre investițiile de mai jos, marele meu regret rămâne acela că, în această listă, nu regăsim și spitalele regionale, pe care speram să le putem inaugura la finalul acestui exercițiu financiar. Acest lucru nu mai este posibil, pentru că s-a pierdut foarte mult timp în conflicte politice interne, sterile. Dar cu atât mai mult, acum e absolut necesar să existe o strategie coerentă și concretă în această privință.

A început numărătoarea inversă: mai avem 10 luni să accesăm banii care i se cuvin României pe Bugetul UE 2014-2020.

Iată, așadar, care au fost investițiile:

* Programul Operațional Regional: Axa prioritară 8 *


Investițiile destinate dezvoltării infrastructurii sanitare și sociale sunt incluse în Programul Operațional Regional (contribuția orientativă din FEDER este de 260,5 milioane EUR, la o rată maximă de cofinanțare de 70%).


Investițiile în infrastructurile sociale și de sănătate contribuie la dezvoltarea națională, regională și locală, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate a populației, la promovarea incluziunii sociale prin îmbunătățirea accesului la serviciile sociale, culturale și recreative și la tranziția de la servicii de îngrijire instituționalizate la modele de îngrijire bazate pe colectivități.
Intervențiile deja planificate vor sprijini serviciile de asistență comunitară (prin construcția / modernizarea / echiparea centrelor comunitare integrate) și serviciile de asistență medicală secundară( prin reabilitarea / modernizarea / dotarea cu dispozitive medicale pentru screening și radioterapie a ambulatoriilor); vor fi construite, reabilitate și echipate 280 centre medicale (inclusiv ICC și ambulatorii).
Obiectivele acestor investiții sunt următoarele: (a) reducerea inegalității accesului la serviciile de sănătate și îmbunătățirea eficienței sistemului de sănătate prin dezvoltarea asistenței medicale comunitare și ambulatorii; (b) trecerea de la asistența oferită predominant în spitale la cea oferită în ambulatoriu și trecerea de la tratament la prevenire; (c) reducerea semnificativă a nevoilor nesatisfăcute a pacienților; d) consolidarea capacității pentru screening; e) consolidarea serviciilor de sănătate de nivel secundar.
Vor fi prioritizate investițiile în rețeaua serviciilor ambulatorii și în centrele comunitare integrate. Aceasta se va face în funcție de rata de sărăcie și alți indicatori privind vulnerabilitatea( mortalitate, rata minorităților etnice, etc.). Astfel, se va îmbunătăți accesul la serviciile de sănătate comunitare și secundare, în special în zonele sărace și izolate.
În plus, se întreprind acțiuni de consolidare a eficienței serviciilor de urgență la nivelul spitalelor județene- prin intermediul unităților de primire urgență (UPU)- și la nivelul departamentelor de urgență ale unităților funcționale regionale.
Investițiile merg către reabilitarea / modernizarea departamentelor de urgență, achiziționarea ambulanțelor și reabilitarea/extinderea spitalului județean Tulcea. Urmează să fie construite sau reabilitate 35 de departamente de urgență(din sectorul terțiar), iar până în 2023 se vor achiziționa 1140 de ambulanțe( 420 urmând să fie livrate până la sfârșitul anului 2018).
Obiectivul este acela de a crește eficiența serviciilor de urgență și a celor de prim ajutor specializat prin îmbunătățirea infrastructurii și a echipamentului specific facilităților de primire urgență( UPU, CPU..), și a transportului pacienților, prin înnoirea flotei de ambulanțe.
Un alt obiectiv este acela de a reduce rata spitalizărilor de la 40% în 2012 la 35% în 2023.
În total, 230.000 de persoane vor beneficia de servicii îmbunătățite de sănătate până în 2023.

Exemple de proiecte:


1. Proiectul „Îmbunătățirea accesului populației din județele Mehedinți, Dolj și Olt la servicii medicale de urgență" (Ministerul Sănătății)
Valoarea totală a proiectului: RON 64,022,180.29 (contribuția FEDER: RON 44,815,526.20)

2. Proiectul „Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populaţia judeţului Mureş"
Valoarea totală a proiectului: RON 20,618,875.31 (contribuția FEDER: RON 14,433,212.73)

* Programul Operațional Regional: Axa prioritară 14 *


Axa prioritară 14 este dedicată construcției a trei spitale regionale de urgență în regiuni mai puțin dezvoltate (Iași, Craiova, Cluj-Napoca). Obiectivul este de a oferi acces la servicii de sănătate îmbunătățite unui număr de peste 270.000 persoane, până în 2023. Pregătirea documentației de proiect pentru cele trei spitale regionale permite în acest moment o prognoză rezonabilă în ceea ce privește programul de implementare a proiectului, scopul și costul celor trei spitale. Costurile totale calculate pentru actuala perioadă de programare sunt de 1,3 milioane de euro, cu un pachet de asistență financiară de 300 milioane euro- 150 milioane euro finanțare europeană și 150 milioane euro din bugetul național (rata maximă de cofinanțare: 50%).

* Programul Operațional Competitivitate: Axa prioritară 1 *
În cadrul Axei prioritare 1 a Programului Operațional pentru Competitivitate, sunt programate investiții pentru îmbunătățirea capacității de cercetare, dezvoltare și inovare în domeniile specializării inteligente și sănătății.

Exemple de proiecte:


1. Proiectul „Dezvoltarea inovativă a unor sisteme robotice pentru reabilitare şi asistare pentru îmbătrânirea sănătoasă - AgeWell", Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca


Durata proiectului: 2016-2020


Obiectivul general: AgeWell intenționează să crească și să exploateze experienţa şi rezultatele anterioare ale unui specialist din străinătate şi a unei echipe interdisciplinare cu competențe complementare integrând specialiști în robotica medicală și cadre medicale (neurologi, kinetoterapeuţi) pentru a crea un pol de competență în reabilitare în cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, instituție care va livra soluții europene relevante pe plan medical, pregătite pentru realizarea transferului tehnologic, soluții care corespund provocărilor și pericolelor curente în ceea ce privește îmbătrânirea sănătoasă, stil de viață și sănătate publică.
Valoarea totală a proiectului: 8.008.000 RON (contribuția FEDR: 6.755.200 RON)

2. Proiectul „S.C. Medisprof SRL: Laborator de cercetare privind terapia personalizata in oncologie"( Cluj-Napoca)
Durata proiectului: septembrie 2016-iulie 2018


Obiectivul general: crearea și dotarea cu echipament de ultimă oră a unui laborator de cercetare și dezvoltare în care se desfășoară cercetări în scopul de a eficientiza terapia personalizată în tratamentul persoanelor cu cancer.
Valoarea totală a proiectului: 25.265.627,81 RON (contribuția FEDR: 12.421.088,53 RON)

* Programul Operațional Competitivitate: Axa prioritară 2 *


În cadrul Axei prioritare 2 a Programului Operațional pentru Competitivitate, sunt programate investiții în telemedicină și e-sănătate- ca parte a priorităților de investiții în consolidarea aplicațiilor de Tehnologia Informațiilor pentru guvernare, e-learning, e-cultură şi e-sănătate. Suma orientativă alocată este de 30 milioane de euro (26,25 milioane euro pentru regiunile mai puțin dezvoltate și 3,75 milioane euro pentru regiunile mai dezvoltate).


Obiectivele acestui program presupun:


a) dezvoltarea unui sistem informatic integrat în domeniul sănătății prin implementarea de soluții sustenabile de e-sănătate,


b) creșterea accesului la servicii de sănătate de calitate la costuri eficiente prin utilizarea serviciilor de telemedicină, care se adresează cetățenilor, în special a celor din grupurile vulnerabile.


Se prevede că, în baza investițiilor acestui program, 434 de unități pre-spitalicești și spitale din regiunile mai puțin dezvoltate și 66 din București-Ilfov vor utiliza sisteme de telemedicină până în 2023”, a scris Corina Crețu pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel