Cormoranul lui Daea și WC-ul lui Cioloș, același efect pervers
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Val Vâlcu
WhatsApp
Dacian Ciolos
Dacian Ciolos
Cormoranii lui Daea și-au luat zborul pe Internet, împreună cu un stol de glume și caricaturi care îl ridiculizează  pe ministrul Agriculturii. Cioloș și-a lansat partidul cu o gafă.

Două știri aparent negative, intens exploatate de adversarii politici, pot avea un efect electoral nescontat de promotorii campaniilor online.

Cormoranii lui Daea și-au luat zborul pe Internet, împreună cu un stol de glume și caricaturi care îl ridiculizează  pe ministrul Agriculturii. Foarte probabil, așteptările publicului care nu înghite PSD au fost confirmate. După  declarațiile de acum doi ani, în care oaia era declarată simbol național, Internetul și presa au un nou hit: cormoranii fac baie în piscină.  

Cum povestea se repetă, să vedem ce i-a adus prima anti-campanie ministrului Daea. În primul rând o nesperată notorietate. Din cei 24 de miniștri, Daea era primul nume bifat de respondenții sondajelor CATI. Dacă n-ar fi fost coafate rezultatele, probabil era mai cunoscut decât premierul Grindeanu sau meteoricul Tudose, notorii abia în urma scandalurilor de demitere. Apoi, Daea s-a instalat confortabil în topul popularității. Pentru IT-iști sau publicitari, povestea cu oaia sună ridicol. Lucrurile se văd diferit din perspectiva celor care locuiesc la țară-adică jumătate din electorat. Sau a orășenilor pentru care city break-ul înseamnă o vizită la socrii de la țară, care le dau telemea și cartofi.

Nu vor fi diferențe, în cazul poveștii cu cormoranii. Cine mai știe ce au spus miniștrii în Parlamentul European?  Petre Daea a beneficiat, însă, de o campanie uriașă de promovare. Aceasta a întărit  convingerilor celor care votează anti-PSD, este drept. Dar la cât de polarizată este societatea, mare nevoie de această reconfirmare nu mai era. Pe de altă parte, mai există și oameni neimplicați politic, care trăiesc din pescuit/acvacultură. Pescarii din Deltă, plus câteva mii de angajați și administratorii lacurilor din sudul țării, se plâng de ani de zile că păsările îi lasă săraci. Pentru ei, Daea nu e ridicol, e singurul lider care îi sprijină.

La fel se va întâmpla cu glumele despre Cioloș, omul în PLUS. Prima grijă a noului șef de partid este ca publicul să asocieze numele său cu numele unui partid total necunoscut  electoratului. Da, a fost un semi-scandal  la prima Convenție a formațiunii, cu tăierea microfonului, întreruperi  etc..Dar, altfel, cum să treacă ecranul o știre despre nimic? În afară de Cioloș, care a candidat singur, fără emoții (99% din voturi) plus Oana Pelea, guest star, doar figurație și plictis.  

A, să nu uităm  gafa din deschidere. După intonarea imnului național a urmat anunțul de la tribună, transmis în direct țării și lumii, despre WC-urile de la intrarea în sală (pentru femei pe stânga, pentru bărbați pe dreapta). Publicul se crucește sau se îndoaie de râs, dar asta nu ia din voturile partidului. Dimpotrivă. Cei care și-au făcut deja o părere despre premierul tehnocrat, oricum nu și-o schimbă. Toți au aflat, însă, cum se numește vehiculul său electoral.

Citește și: Anunțuri foarte importante la Convenția PLUS, despre toalete

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel