Coronavirusul Orban peste țara lui Klaus
Data publicării:
Autor: Bogdan Chirieac
WhatsApp
Repunerea în jilțul de premier a lui Ludovic Orban de către președintele Klaus Iohannis a fost deja caracterizată, culmea, practic de ansamblul presei din România, drept o dovadă de iresponsabilitate politică. 

Gestul nu poate fi explicat logic, moral, politic, decât dacă luăm în calcul un dispreț total al președintelui Iohannis față de românii, mulți, care l-au votat președinte acum 5 luni de zile.

Ludovic Orban, personaj politic venit din anii 90, cu un trecut extrem de controversat de pe când era consilier la primăria Capitalei și mai apoi ministru și președinte PNL, a dovedit o totală lipsă de empatie cu cei pe care îi reprezintă. Nu vreau să amintesc acum de contractul său de un miliard de euro, din 2008, pentru deszăpezirea șoselelor din România, de când era vremelnic ministru al Transporturilor. Știu doar că, după el, Anca Boagiu l-a redus, în bună înțelegere cu firmele semnatare, cu 35%, fără ca nimeni să protesteze...

Multe alte lucruri din trecutul lui Orban sunt învăluite într-o ceață groasă, pe care, e adevărat, instituțiile statului nu au dorit niciodată să o risipească. Sunt convins că trecutul lui Orban nu a fost relevat noului ambasador american la București, Adrian Zurckerman, atunci când acesta îl lăuda de zor pe premierul României.

Cariera politica reală, cu bune și rele, a lui Ludovic Orban ar fi trebuit să se termine oficial când a dat 25 de ordonanțe de urgență într-o noapte. A fost viol în grup asupra democrației din România, un dispreț total față de istoria Partidului Naţional Liberal, cel mai vechi partid democratic din Europa. Un moment de neînțeles pentru toți cei care am trăit din plin istoria postrevoluționară a țării noastre.

Și, totuși, președintele Iohannis nu doar că îl așează premier al României, dar a mai și sucit la spate mâna Parlamentului pentru a-l vota pe Orban printr-un soi de vot electronic, inacceptabil de către Constituție.

România dovedește încă o dată faptul că democrația sa este, la 30 de ani de la revoluție, în mod real nesustenabilă. În mod normal, în ciuda crizei provocate de coronavirus, partidele politice din Parlament trebuiau să respingă propunerea lui Iohannis. În fața unei crize mondiale ce riscă să provoace pierderi uriașe României, în special pierderi de vieți omenești, nu poți da conducerea executivă a țării unui iresponsabil politic, un individ care în afară de slugărnicia față de șeful statului nu a mai ieșit cu nimic în evidență în ultimii ani. Din acest punct de vedere, partidele politice care vor vota investirea guvernului Orban, indiferent cum se numesc ele, sunt categoric complice în programul de distrugere a României și a românilor.

Citind aceste rânduri vă veți gândi că responsabilitatea numirii lui Orban revine strict președintelui Iohannis. Vă invit să nu-l acuzați pe președinte. Iohannis are în rândul politicienilor cea mai mare credibilitate în fata publicului. Probabil că aceasta s-a prăbușit după ce l-a numit pe Orban premier și, totuși, cu toții, chiar strângând din dinți, trebuie să apărăm credibilitatea lui Iohannis. Vedem ce se întâmplă în alte țări, iar România s-ar putea să treacă, la rândul ei, prin momente cumplite. Deocamdată totul este condus de doctorul Raed Arafat. Situația este încă sub un oarecare control, nu asistăm la tulburări sociale majore. Sper că lucrurile să rămână aşa. În caz contrar, trebuie să existe măcar un politician în România care sa poată anunța decizii dure: intrarea unor orașe mari în carantină, scoatere armatei pe străzi, rechiziționarea de bunuri, combaterea, inclusiv prin forță, a actelor antisociale. Singurul care mai poate fi ascultat anunțând astfel de măsuri înspăimântătoare este președintele Iohannis. El este și singurul care se poate prezenta apoi în fața Europei cu un mesaj ce va fi crezut, indiferent ce va spune că s-a întâmplat în realitate în România. Este foarte greu să mai speri că Iohannis vrea ceva bun pentru România, după ce l-a numit pe Orban premier. Și, totuși, trebuie să ne luăm avânt și să credem asta, fiindcă altminteri toată suprastructura statului român riscă să se prăbușească odată cu țara între cele două rele echivalente: coronavirusul și Orban.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel