Calculează și tu valoarea casei pe care ți-o permiți. Schema dezvăluită de economistul Iancu Guda
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Foto ilustraţie. Pixabay
Foto ilustraţie. Pixabay
Economistul Iancu Guda spune care este greşeala pe care o fac cei mai mulţi tineri când merg la bancă pentru a lua un credit ipotecar.

Acesta a vorbit despre modul în care putem calcula valoarea casei pe care ne-o permitem, la Digi24.

„Ei bine, majoritatea intră în banca și întreabă:  care este creditul maxim la care mă încadrez? Fundamental, întrebarea  este greșită! Mai întâi ar trebui să ne întrebăm: câtă casă îmi permit!  Deci, care este valoarea maximă a locuinței pe care mi-o permit, având  în vedere veniturile familiei.

Răspunsul este următorul: înmulțește  veniturile familiei x 5 ani, din care scazi 10% dacă locuința este  cumpărată prin fonduri proprii, respectiv 20% dacă se contractează un  împrumut. Conform Institutului Național de Statistică, salariul mediu  net la nivel național este de 3.400 lei.

Practic, aceasta înseamnă că,  în medie, o familie cu doi adulți câștigă lunar aproximativ 1.400 de  euro, ceea ce înseamnă că își permite o locuința de 75.600 de euro dacă  achiziția este făcută prin fonduri proprii, respectiv 67.200 de euro  dacă locuința se cumpără printr-un credit. 

Cât îmi permit? O întrebare pe care orice  cumpărător înțelept o ridică cu responsabilitate. Sunt convins că te  întrebi cât îți permiți atunci când cumperi haine, încălțăminte, o  vacanță sau o mașină. De ce să nu te întrebi același lucru atunci când  faci poate cea mai importantă tranzacție din viață ta, cumpărarea unei locuințe?!”, a spus Iancu Guda.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel