Ghinea îi răspunde lui Negrescu după informațiile de culise despre PNRR. Ce spune despre eșecul de la Bruxelles
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pixabay
Pixabay
Cristian Ghinea a declarat că documentul pentru PNRR este încă în lucru, forma finală nefiind încă trimisă la Bruxelles. Acesta a răspuns prin declarația sa europarlamentarului PSD Victor Negrescu, care a anunțat că noua formă PNRR nu are acceptul CE. 

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, susține că Planul Național de Redresare și Reziliență este în lucru, în plin proces de consultări cu Comisia Europeană. Reacția vine după ce europarlamentarul Victor Negrescu a anunțat că noua formă a PNRR nu a primit acceptul CE.

„Nu este un document final, acum, cel pe care realizăm consultările și nu este trimis oficial la Bruxelles. De aceea, toate modificările și observațiile pe care le primim în această perioadă sunt parte a procesului normal de completare și negociere”, a spus joi Cristian Ghinea.

Conform acestuia, România propune cea mai mare alocare dintre toate statele membre pe domeniul rutier. „Credem că avem obligația de a oferi românilor rețeaua de autostrăzi. Totuși, nu este o solicitare simplă pentru Comisia Europeană, de aceea au loc mai multe discuții pe acest subiect”, susține ministrul.

România este în grafic

De asemenea, pe componenta de irigații, ministrul susține că discuțiile tehnice se referă la modul de îndeplinire a obligațiilor de mediu în cadrul viitoarelor investiții: „Este o analiză pe care o facem în paralel cu Comisia și unele abordări sunt diferite, dar acesta e rolul discuțiilor tehnice, de a clarifica detalii”.

Cristian Ghinea consideră că România este în grafic în ceea ce privește acest proces și precizează că săptămâna viitoare va avea o discuție cu Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, când va fi stabilit calendarul cel mai adecvat privind transmiterea oficială a PNRR.

Apoi, vor urma două luni de analiză a Comisiei Europene pe documentele trimise de statele membre. „Abia atunci vorbim de o evaluare a Planului României. Rog partenerii din opoziție să nu mai caute puncte ieftine electorale cu dezinformări pe acest subiect”, a mai spus ministrul.

Finanțări distribuite pe criterii politice

Noua formă a Planului Național de Redresare și Reziliență nu a primit acceptul Comisiei Europene, a spus joi europarlmentarul PSD Victor Negrescu: „din păcate, avem un plan politizat cu finanțări distribuite pe criterii politice în interiorul guvernului în loc să vorbim de un plan național al României”.

Vezi și: Victor Negrescu: "PNRR nu poate fi folosit pentru autostrăzi". Culise după vizita lui Ghinea la Bruxelles: "Trebuie să modificăm mult. Ne-am făcut de râs"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel